Tietoa meistä

Tietoa meistä


Suomen Voiteluainekauppa Oy


Suomen Voiteluainekauppa Oy on tukkuliike, joka maahantuo voiteluaineita, öljyjä, rasvoja, kemikaaleja, korjaamotarvikkeita ja –laitteita. Meiltä saa myös suodattimet. Tuotevalikoima kattaa vaativimpienkin kohteiden tarpeet. Maahantuomme voiteluaineita muun muassa Yhdysvalloista, Saksasta, Italiasta ja Isosta-Britanniasta. Italiasta tuomme laadukkaat korjaamotarvikkeet ja pumppulaitteet. Asiakkaitamme ovat muun muassa kuljetusliikkeet, maanrakennus- ja metsäkoneyrittäjät, maatalousyrittäjät, voimalaitokset, laivateollisuus, erilaiset teollisuuden toimijat, leipomot ja tietenkin yksityiset kuluttajat. Koko toimintamme ydinajatuksena on tarjota asiakkaille uusia tuotteita ja ratkaisumalleja. Asiakkaan pitää saada meiltä koko palvelukonsepti nopeasti – voiteluaineet ja suodattimet ja kaikki mitä ylläpitoon ja huoltoon kuuluu.

"Ääni puhelimessa ei riitä, ei edes nykyaikana." Siksi haluammekin esitellä teille henkilökuntaamme hieman "pintaa syvemmältä"
TOMMI UUSI-RAUVA


VAHVA OSAAJA LIIKETOIMINNAN KEHITTÄJÄNÄ

Tommi Uusi-Rauva on tullut yrityksen palvelukseen vuonna 2019. Hän aloitti vastaamalla liiketoimintamme operatiivisesta johtamisesta siirtyen helmikuussa 2023 toimitusjohtajan tehtäviin. Liiketoiminnan ja viennin kasvaessa merkittävästi on järkevää ja kauaskatseista miettiä toiminnan kehittämistä pidemmällä tähtäimellä, Tommi toteaa. Jotta yritys voi kasvaa ja kehittyä toivotulla tavalla, pitää varmistaa, että kaikki osa-alueet tukevat toisiaan ja yritystä viedään eteenpäin kokonaisvaltaisesti, hän jatkaa.

Henkilökunta on aivan keskeisessä roolissa. Jotta me yrityksenä voimme tarjota parastamme asiakkaalle, meidän täytyy pystyä hyödyntämään henkilöstömme vahvuuksia ja tukemaan heitä työssään. Asiakkaalle osaamistaan kehittävä ja motivoitunut henkilöstö konkretisoituu juurikin palvelun tasolla, Tommi pohtii. Asiakkaan ymmärtäminen tapahtuu usein käytännön tasolla ja todelliset asiakaskohtaamiset avaavat silmät toimintaympäristölle ja sen mahdollisille haasteille.

ISÄLTÄ PERITTY MOTTO JOHTOTÄHTENÄ

Tommi on tehnyt pitkän uran voiteluaine- ja suodatinkaupan parissa ennen siirtymistään Suomen Voiteluainekaupan palvelukseen. Hän on tuttu kasvoentuudestaan monille päämiehille. Teknisen kaupan eri toimintojen hallitseminen ja vahva koulutustausta teollisuuden, talouden ja tuotantotekniikan parissa ja työkokemus antavat resurssit onnistumiselle työssä.

Kiteyttäisin liiketoiminnan onnistumisen elementit siten, että kun yrityskulttuuria ja sen sisäistä visiota johdetaan perinteisin arvoin, niin ollaan oikealla tiellä, Tommi pohtii. Minulla on vahva tunne, että me olemme monessakin mielessä siirtyneet seuraavaan vaiheeseen mitä tulee liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme ottaneet digitalisaation haltuun ja kehitämme verkkokaupastamme työkalua asiakkaiden käyttöön. Hyvin johdettu yritys ja sitoutunut henkilökunta on asiakkaankin näkökulmasta luotettava kumppani, jonka palvelulupaukseen voi luottaa.

Isältäni peritty motto on ” Strateginen kyvykkyys, operatiivinen tehokkuus ja yhdessä tekeminen eli Me Henki”, Tommi siteeraa. Me Henki on jotain sellaista, jota ei voi rahalla ostaa, eikä sitä tahdo saada takaisin, jos sen menettää. Nämä asiat, kun pitää mielessä, niin ollaan jo pitkällä.

NIIN METSÄ VASTAA

Kun Tommilta kysyy mikä on rakkain asia maailmassa, vastaus tulee empimättä. Jos unohdetaan läheiset ja sellaiset ihmiselle itsestään selvästi rakkaat asiat, niin kyllä minulle rakkain konkreettinen paikka on kesämökki Mouhijärvellä. Se on se paikka, jossa rauhoitutaan, ladataan akkuja ja mietiskellään elämää. Siellä hakataan puita ja korjataan koko ajan jotain nurkkaa, Tommi nauraa. Suomen luonto ja sellaiset yksinkertaiset asiat ovat sydäntäni lähellä.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenATTE VÄLIMÄKI


Yrittäjyys on mahdollistanut hänelle monien eri taitojen valjastamisen yrityksen hyväksi. Monitaitoinen yrittäjä ei pelkää tarttua työhön kuin työhön. Työtä pelkäämätön asenne ja luovuus yhdistettynä selkeään visioon ja haluun toteuttaa asioita on hyvä yhdistelmä.

ASENNE KOHDILLAAN

Meillä on selkeä tavoite ja sen saavuttamiseksi koko tiimi on valmis tekemään kaikkensa. Olemme onnistuneet rekrytoimaan ihan huippu työntekijöitä. Meillä on eri-ikäisiä ihmisiä, joista suurimmalla osalla on takanaan jo yli kolmekymmentä vuotta työelämää ja sen mukanaan tuomaa osaamista ja kokemusta. Ilmapiiri on sopivan rento ja avoin keskusteluyhteys toimii. Meillä ei käytetä aikaa kuin juuri tarvittava määrä esimerkiksi myyntipalaverin pitämiseen. Se sopii minun tapaani johtaa myyntiä, Atte toteaa. Täytyy uskaltaa tehdä asioita toisin ja kuunnella toisiakin.

VOIMAVARAT KÄYTTÖÖN

Keskityn myynnin ohella uusasiakashankintaan. Verkkokauppamme kehittäminen kuuluu vastuualueisiini. Verkkokauppamme on jatkuva kehityksen kohde ja siitä halutaan alan paras! Verkkokauppaa kehitetään ja asiakaspalautetta kuunnellaan todella herkällä korvalla. Verkkokauppa-asiakkaan käyttäjäkokemus on kaiken A ja O.

Noutomyymälämme ja varastotoiminnot ovat myös jatkuvan kehittämisen kohteena, Atte sanoo. Noista toiminnoista vastaa siihen tehtävään palkattu henkilö itsenäisesti, mutta haluan osallistua itsekin. On päiviä, kun haluan tehdä konkreettisesti jotain käsilläni. Se on hyvää vastapainoa muulle tekemiselle. Uskon osallistuvaan johtamiseen ja siihen, että oma esimerkki antaa potkua muidenkin tekemiselle. Meidän yrityksemme olemisen ja tekemisen tapa tulee nimenomaan sitä kautta, että toimitaan yhdessä. Ei yritystä voi johtaa tai ehkä pitäisi puhua ohjaamisesta, haluttuun suuntaan, jos toimii irrallisena tekijänä, Atte pohtii.

Työ ja vapaa-aika menevät aika iloisesti sekaisin, mutta se ei haittaa, koska tekemisen ilo ja haasteet tuntuvat niin hyviltä asioilta. Yrittämisen suurin yllätys on ehkä ollut se vastuu, jota tunnen omalta osaltani kantavani muista. Työasioiden miettiminen ei lopu siihen, kun lähtee kotiin, Atte tuumaa.

AKTIIVISTA VAPAILUA

Uusina harrastuksiani ovat karting, motocrossia, moottorikelkkailu ja mönkijät. Moottoriurheilu kiinnostaa koko ajan enemmän. Kalastaminen on kesällä ihan parasta. Savustettua kalaa parempaa herkkua saa hakea. Etenkin, jos sen on itse narrannut, Atte nauraa. Perhe on minulle tärkein voimavara.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TAPIO LAINE


Pitkä kokemus pankkimaailmasta ja läheinen yhteistyö yrittäjien kanssa on antanut varsin realistisen kuvan yrittämisestä. Riskienhallinta on yksi liiketoiminnan tärkeimmistä peruspilareista.

KETTINKITEHTAALTA PANKKIMAAILMAAN

Toiset suunnittelevat työurallaan tarkkaan jokaisen siirtonsa. Minä menin Ovako Oy:n kettinkitehtaalle isäni jalanjälkiä ylioppilaskirjoitusten ja liiketalouden opintojen jälkeen, Tapio kertoo. Tehtaalla oli myyntipäällikön paikka auki ja siitä urkeni ura kettinkikauppiaana. Siellä vierähti viisi vuotta. Sitten aukeni mahdollisuus päästä Osuuspankin palvelukseen ja koulutukseen. Pankkimaailmassa vierähti yli kaksikymmentä vuotta. Ajatus oman yrityksen perustamisesta konkretisoitui, kun aloin miettiä mitä haluan tehdä tämän viimeisen työrupeaman. Olemme löytäneet osaavan ja vahvatahtoisen ryhmän. Kaikilla on vankka työkokemus ja tietotaito alalta ja halu sitoutua yritykseen, Tapio kertoo.

AIKA ON MENETTÄNYT MERKITYKSENSÄ

Meillä jokainen antaa osaamisensa yhteiseen käyttöön ja kaikilla on vastuu työyhteisön rakentamisesta sellaiseksi, että se näkyy myös asiakkaisiin päin. Meillä jo pitkää työuraa tehneillä ja kokeneilla on selvä käsitys siitä millainen yrityksen toimintaympäristön pitää olla. Me haluamme ajatella uudella tavalla ja oppia sitä kautta yhdessä, Tapio pohtii. Meillä ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä esimiehiä ja alaisia. On vain henkilöitä, jotka kaikki hoitavat oman kenttänsä ja auttavat toisiaan. Työntekijät otetaan mukaan päätöksentekoon ja sana on vapaa. Pitää voida olla eri mieltäkin asioista, Tapio sanoo. Jos ajalla ei aikaisemminkaan ollut suurta merkitystä työssäni, niin nyt se on menettänyt merkityksensä. Monta kertaa viikonloppuisinkin tulee lähdettyä työpaikalle. Hyvin usein täältä löytyy toinenkin yhtiökumppani, vaikka asiasta ei ole sovittu. En itse asiassa koe työtä työksi sanan varsinaisessa merkityksessä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, jossa voin hyödyntää osaamistani.

EMME HAE PIKAVOITTOJA

Koko toimintamme ydinajatuksena on tarjota asiakkaille uusia tuotteita ja ratkaisumalleja. Asiakkaan pitää saada meiltä koko palvelukonsepti – voiteluaineet ja suodattimet ja kaikki mitä ylläpitoon ja huoltoon kuuluu. Teimme jo vuosia sitten Suomen mittakaavassakin merkittävän yksinmyynti- ja jälleenmyyntisopimuksen ENI:n kanssa. Moni tuntee merkin sen entisellä nimellä Agip ja onhan tuo moottoriurheilua seuraaville tuttu laatumerkki. Itse asiassa Eni on lanseerannut tuon AGIP tuotemerkin takaisin markkinoille. On ilo myydä asiakkaille tuotteita, jotka ovat laadultaan ihan huippuluokkaa.

Lubrication Engineers eli tutummin LE:n tuotteet ovat oman alansa huippu. LE:n edustus ja maahantuonti yksinoikeudella on SuomenVoiteluainekaupalla. LE:n tuotteet ovat profiloituneet vaativien kohteiden tuotteiksi esimerkiksi energia- ja lääketeollisuuteen ja satamatoimintaan. Tuotteiden hintataso on korkeampi, mutta säästö tulee ihan kaikille käyttäjille huoltokustannuksissa ja käytössä, Tapio toteaa.

Onnistumisia on paljon ja tyytyväisiä asiakkaita. Se palkitsee ja antaa tietenkin merkityksen työlle. Rakennamme tätä yritystä kestävän kehityksen kautta ja sillä konseptilla pystymme tarjoamaan myös asiakkaillemme parhaat ratkaisut. Ostotoiminta on merkittävässä roolissa työssäni. Päivittäinen yhteydenpito päämiehiin on tärkeää. He tietävät koko ajan missä mennään ja meidät saa aina kiinni. Palaute on ollut vain positiivista ja solmimamme sopimukset kertovat samaa. Ei ole lainkaan itsestään selvää, että Suomen markkinoilla saa isoja öljymerkkejä edustettavakseen. Päämiehet tekevät tarkan kartoituksen ennen kuin merkin saa edustettavakseen ja sen saavan yrityksen täytyy täyttää tietyt kriteerit. Voimme olla vain tyytyväisiä, että olemme onnistuneet siinä mitä teemme, Tapio toteaa.

VAPAAHETKIÄ

Vapaa-ajan täyttää aika pitkälle työ tai ainakin asioiden pohtiminen ja kehittely. Uskon vakaasti, että perusteellisesti mietitty on puoliksi tehty. Aina kannattaa nukkua yön yli.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
SARI RISTILÄ-HAPPONEN


YMPYRÄ SULKEUTUU

Suomen Voiteluainekauppa Oy:n taloushallinnosta ja markkinoinnista vastaa Sari Ristilä-Happonen. Takana on yli kolmenkymmenen vuoden työura taloushallinnon ja markkinoinnin tehtävissä, mutta nuorena naisena työura alkoi Keltainen Pörssi –lehdestä.

UNELMIEN PELIKENTTÄ

Olin ensimmäinen palkattu työntekijä Keltainen Pörssi –lehdessä. Olihan se ihan huikea matka, joka kesti 15 vuotta, Sari kertoo. Lehden perustajat olivat päivätöissään ja minä pyöritin lehden toimitusta yksin ensimmäisen vuoden, Sari muistelee. Sain oppia, tehdä ja kokea aivan uskomattoman kehitystarinan omalla sarallaan. Kun liikeideana on ”myydä” ilmaisia rivi-ilmoituksia lehteen, ei ensimmäinen ajatus ole, että nyt on käsissä loistava liikeidea. Niin uutta ja outoa se silloin oli, Sari sanoo. Kun saa toteuttaa ideoitaan, suunnata tarmonsa ja kykynsä lempeässä ohjauksessa työhönsä, niin se on äärettömän arvokas ja kasvattava kokemus, joka kantaa läpi koko tulevankin työuran. Kyllä minun hulluimmat ideat ammuttiin alas, Sari nauraa. Hauskoja muistoja riittää roppakaupalla. Kuvaavinta on kuitenkin se tapa, jolla yrityksen omistajat toimivat. Lehti taitettiin pitkään tamperelaisessa lehtipainossa. Sain kutsun lähteä toimitusjohtajan matkaan katsomaan kuinka se ihan oikeasti tapahtuu. Siellä minä ihmettelin ja pois lähtiessämme, esimieheni tuumasi, että tästä eteenpäin sinä käyt hoitamassa lehden taittamisen ja keksit tyhjiin kohtiin täytettä. Ja minähän keksin, Sari nauraa. Ilmeisen hyvin, koska toimin lehden vastaavana toimittajana muutaman vuoden ja siirryin sitten muihin tehtäviin. Se oli sellainen unelmien pelikenttä, jolla sai olla aina lyöntivuorossa.

Harvempi saa työurallaan kaksi kertaa mahdollisuuden ja tilaisuuden lähteä luomaan uutta ja tehdä työnkuvastaan itsensä näköinen. Koen itseni äärettömän onnekkaaksi saatuani tällaisen tilaisuuden kuin minulla nyt on. Ja vielä, kun saa luoda henkilöstöhallinnon puolella uusia toimintatapoja, joiden vaikutuksen näkee joka päivä. Mistään ei varmasti ole kirjoitettu niin paljon kuin työilmapiiristä. Se on jotain sellaista, mitä ei rahalla voi ostaa – se on jotain sellaista, jonka aistii heti. Jos haava on jo tulehtunut, sitä ei laastarilla enää voi hoitaa, Sari pohtii. Kavahdan hierarkkisia suhteita ja monimutkaisia organisaatiokaavioita, Sari sanoo. Kun henkilöstö otetaan mukaan päätöksentekoon ja aidosti panostetaan työpaikan kulttuurin rakentamiseen, se heijastuu kaikkeen tekemiseen. Se on jotain sellaista, jonka asiakkaatkin vaistoavat ja kuvaavat sitä usein sanoilla ”Teillä on hyvä meininki!”

MARKKINOINNIN HAASTEET

Digitaalinen markkinointi on tätä päivää. Se on varsin haastava osa-alue, kun puhutaan ja mietitään yrityksen liiketoimintaa tukevia markkinointitoimenpiteitä. Miten tuottaa sellaista sisältöä sosiaalisen median kanaviin, että se kiinnostaa ja sitouttaa jo olemassa olevat asiakkaat ja potentiaaliset sellaiset? Olemme lähteneet tekemään rohkeasti ja heittäytymällä, Ristilä-Happonen toteaa. Palaute on hyvää. Olen saanut yhteydenottoja muutamaltakin mediakoulutusta antavalta koululta. Yrityksemme somesisältö on otettu opetusohjelmaan esimerkkinä siitä, että voiteluaineita ja suodattimia maahantuova tukkuliike, voi tehdä kaiken toisin. Kuljemme myös markkinoinnin suhteen omia polkujamme.

Ei pidä koskaan unohtaa, että asiakkaat eivät ole yritystä varten, vaan yritys on asiakkaita varten. Ja parhaan palvelun takaamiseksi on huolehdittava henkilökunnastaan. Ilman henkilökuntaa ei ole yritystä.

Itseohjautuvuus on sana, jonka kuulee nykyään joka paikassa. Siihen pitää pyrkiä, mutta työntekijäkään ei ole yksin mitään. Yhteishenki ja sellainen auttamisen kulttuuri työpaikalla ovat avaintekijöitä onnistuneeseen lopputulokseen, joka välittyy myös asiakkaille.

Kärsivällisyys ei ole vahvin luonteenpiirteeni, mutta sitäkin voi opetella.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
EMMA POUSSU


Taloushallinnon toimintoja vahvistaa Emma Poussu, joka toimii myynnin ja markkinoinnin assistenttina. Emman vastuualueeseen kuuluu myynnin tukitoiminnot sekä erilaisten markkinointikampanjoiden suunnittelu ja toteutus ja niihin osallistuminen.

Emman vahvinta osaamisalaa ovat juurikin myyntiin ja palveluun liittyvät tehtävät. Otan mielelläni vastuuta, Emma sanoo. Jokainen päivä on erilainen ja tilanteet vaihtuvat nopeasti. Täällä pääsen myös hyödyntämään kielitaitoani, koska teemme kansainvälistä tuonti- ja vientikauppaa. Olen etsinyt paikkaa, jossa saa tehdä itseohjautuvasti paljon erilaisia työtehtäviä. Olen löytänyt Suomen Voiteluainekaupassa juuri sen työn, Emma nauraa. Viihdyn äärimmäisen hyvin. Meillä on selvästikin pystytty luomaan kannustava ja iloinen työympäristö. Se välittyy myös asiakkaiden suuntaan. Meillä on paljon asiakkaita, jotka osaavat jo itse mennä ottamaan kupin kahvia ja maidon jääkaapista. Meillä on todella välitön ilmapiiri, Emma jatkaa.

Itse olen todella tarkka, että asiat tulevat hoidetuiksi juuri kuten on sovittu. Oma käsitykseni hyvästä asiakaspalvelusta on, että se mitä luvataan, myös pidetään. Asiakaspalveluhan on paljon muutakin kuin vain itse myyntitapahtuma. Siihen kuuluu myös kaikki taloushallinnon ja logistiikan oheistoiminnot. Parasta työssäni on uusien asioiden oppiminen ja työtoverit, Emma tuumii. Ja itsenäinen tekeminen.

Vapaa-ajalla Emma pelaa jalkapalloa kahdessa joukkueessa eli Tykkinaisissa ja PP-70:ssä. Minä pelaan vähän joka paikkaa, Emma nauraa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
JUSSI MONTO


Insinööri Jussi Monton ajatuksia liiketoiminnan toimintatapojen ja ylipäätään työelämän muutoksista seuraavassa.

ARVOKASTA PÄÄOMAA

Kun takana on yli 50 vuotta työuraa erilaisissa teollisuuden palveluihin liittyvissä tehtävissä, voi puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä. Harva enää saa edes mahdollisuutta tehdä tuollaista aikaa töitä. Vaikka eläkeikää on nostettu ja pyrkimyksenä on pitää ihmiset työelämässä entistä pidempään. Silti se onnistuu harvalta, pohtii Jussi.

Nuori autoinsinööri suuntasi autoalalle raskaan kaluston korjaus- ja huoltopuolelle viihtyen niissä työtehtävissä lähes parikymmentä vuotta. Autoalan tultua tuttuakin tutummaksi oli aika suunnata eteenpäin tukkuliikkeen palvelukseen myymään voiteluaineita ja suodattimia teollisuuden tarpeisiin. Ja tuolla samalla alalla Jussi jatkaa, vaikka virallisesti hän voisi olla jo eläkkeellä. Ala jaksaa kiehtoa edelleen niin paljon, että oltuaan vuoden vapaalla halu palata töihin oli kova.

AJASSA KIINNI

Erilaiset toimintatavat ja kokonaan uudenlainen työkulttuuri ovat antaneet potkua ja tuoneet uutta intoa työntekemiseen. Mobiiliratkaisut mahdollistavat monimuotoisen aikaan ja paikkaan sitomattoman työnteon.

Vanhemman työntekijän kokemus on arvokas pääoma, joka usein häviää heidän jättäessään työyhteisön. Näin ei ole käynyt Jussin kohdalla. Nuoret alalle suuntautuneet työntekijät saavat arvokasta apua ja tietotaito siirtyy nuoremmalle polvelle.

Kun opettelee tässä iässä paljon uusia asioita, tutustuu uusiin päämiehiin ja uudenlaiseen yrityksen toimintakulttuuriin, voi todellakin sanoa, että pysyy ajanhermolla, toteaa Jussi. Elämässä säilyy työnteon jatkamisen myötä rytmi ja tunne siitä, että olet tärkeä osa työyhteisöä on äärimmäisen palkitsevaa, hän jatkaa. Hyvä vuorovaikutus, oikeudenmukaisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat avainsanoja työssä jaksamisessa. Työyhteisö on merkittävä työhön sitouttava voima, hän pohtii.

UUSIA HAASTEITA

Jussi toteutti pitkäaikaisen haaveensa saada markkinoille private label –tuotelinja SVAK brändin alle. Nimi tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomen Voiteluainekaupasta. Omalla tuotemerkillä teetettyjen tuotteiden osuus markkinoilla kasvaa maailmanlaajuisesti. Hyvinä esimerkkeinä vaikkapa kaikkien tuntemat Pirkka- ja Rainbow –elintarvikkeet.

Profiloituminen omalla yksityisellä tuotemerkillä helpottaa myös tuotteiden markkinointia. SVAK-tuotemerkin valikoima koostuu tällä hetkellä pääasiassa lääke- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin teetetyistä voiteluaineista. Valikoima kasvaa koko ajan myös muihin tuotteisiin, jatkaa Jussi.

TYÖELÄMÄ JA MUUTOKSET

Toimintatavat ovat muuttuneet monellakin tapaa. Tiedon nopea siirtyminen ja reaaliaikainen yhteydenpito sekä asiakkaisiin että päämiehiin ovat suuria mahdollisuuksia. Täytyy muistaa, että nykyinen toimintatapa ei missään nimessä korvaa asiakkaan tapaamista ihan kasvokkain. Se on edelleen tärkeä osa ja tuo asiakassuhteeseen henkilökohtaisen kosketuksen. Ääni puhelimessa ei riitä, ei edes nykyaikana, sanoo Jussi.

Työuria halutaan pidentää, mutta tiukassa on ajatus siitä, että tietyn iän ohittanut henkilö ei enää ole työmarkkina-arvoltaan kovin korkealla. Käsittämätön ajatus, Jussi sanoo.

Iäkkäämmät työntekijät tuovat työyhteisöön tasapainoa ja tiettyä rauhallisuutta – jos nyt kokonaan unohdetaan muut mielestäni itsestäänselvät asiat kuten työmoraali, osaaminen ja niin edelleen. Sitoutuminen yritykseen ja tahtotila tehdä töitä on kova, tokaisee Jussi. Pelätään jotain kummallisia asioita, joita ei pystytä edes perustelemaan järkevästi, hän mietiskelee.

Moni haaveilee eläkkeelle pääsemisestä ja elämä voi olla sellaista ”sitten kun –elämää”. Elämä on nyt ja tässä ja työuraa jatkamalla perusvire pysyy yllä ja saa vielä toteuttaa itseään ja olla työyhteisössä arvokas tekijä. Puhutaan paljon paikallisesta sopimisesta. Tässä on aivan mahtava tilaisuus todellakin sopia paikallisesti työnantajan ja työntekijän kesken molempia tyydyttävä ratkaisu, Jussi toteaa. Itselleni sopii tällä hetkellä loistavasti koulutukset, joita käyn pitämässä niin asiakkaille kuin talon omalle väelle. Ja se, että teen toimistolla yhden päivän viikossa.

VAPAALLA

Vapaa-aika kuluu puolison Ritvan kanssa matkustellen, ulkoillen, kuntoillen ja yhdessä touhuten. Rakas harrastus on lentokoneet. Monista asiakkuuksista on jäänyt ehkä parhaiten mieleen tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa. Pirkkalan Lennostossa vieraillessa syttyi palava innostus lentokoneisiin. Kun pääsi omin silmin näkemään ja kokemaan Hornetien kiehtovan maailman. Lentonäytökset eivät jää väliin. Kotoa löytyy jopa lentosimulaattori.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
MARKKU SALONEN


OSTOTOIMINTOIHIN LISÄÄ VAHVAA OSAAMISTA

Kun on tehnyt lähes koko aktiivisen työuransa eli 30 vuotta työtä voiteluaineiden ja erityisesti suodattimien parissa, niin ei oikein muuta osaa, Markku naurahtaa. Vastuualueenani täällä Voiteluainekaupalla on toimia ostopäällikkönä vastaten erityisesti Fleetguardin suodatintilauksista. Toki muidenkin edustamiemme suodatinmerkkien ostaminen on vastuualueella. Brändejä on niin paljon, että niitä jaetaan toisen ostoista vastaavan kollegan kanssa. Voiteluaineista Lubrication Engineers eli ehkä tutummin LE ja Petro-Canada kuuluvat myös minun vastuulleni, Markku toteaa. Ostotoimintojen merkitys on suuressa roolissa, kun myynti kasvaa. Tuntuu hyvältä olla nyt osa tätä SVAKin tiimiä.

TAHTOTILALLA ON MERKITYSTÄ

Kiinnostus voiteluaineisiin ja suodattimiin sekä halu tehdä työtä niiden parissa on pysynyt yllä ihan puhtaasta kiintymyksestä alaan, Markku toteaa. Koen työni haastavaksi, mutta myös monella tavalla palkitsevaksi. Vuosia ja vuosia jatkuneet suhteen ulkomaisiin päämiehiin ovat merkityksellisiä. Suhteet muuttuvat ihan ystävyydeksi mikä tuntuu hienolta. Voi kuulostaa kliseeltä, mutta kaikki työpäiväni ovat erilaisia. Voiteluainekaupalla on kannustava ja iloinen tekemisen tahtotila. Työilmapiiri vaikuttaa kaikkeen tekemiseen, Markku sanoo.

TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ

Olen vakuuttunut, että vaikka maailma muuttuu ympäristöystävällisempiin tapoihin toimia ja raskaskonepuolikin sähköistyy, niin aina tarvitaan suodattimia ja voiteluaineitakin. Vihreä siirtymä ja uudet biopohjaiset tuotteet ovat tervetulleita ja niiden kysyntä kasvaa tasaisesti, Markku toteaa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TIMO HEINO


MONIOSAAJA SANAN VARSINAISESSA MERKITYKSESSÄ

Kaikki meistä toivovat työkaverikseen henkilöä, joka ehtii aina auttamaan kiireenkin keskellä. Timo on moniosaaja, joka hallitsee varastotoiminnot, logistiikan sekä osto- ja myyntitoiminnot. Vahva osaaminen ja positiivinen elämänasenne ovat lyömätön yhdistelmä, kun puhutaan työyhteisön ilmapiiritekijöistä. Avoin ja rento työilmapiiri saa ihmisestä parhaat puolet esiin, Timo sanoo. Samoin se, että saa tehdä laajalla skaalalla töitä täysin itseohjautuvasti. Molemminpuolinen luottamus ja arvostus ruokkivat antamaan parhaan puolen itsestään, Timo jatkaa. Työkaverit kuvaavat Timoa sanoilla ”työmyyrä, huumorintajuinen, ystävällinen, auttavainen, pitää sen minkä lupaa”.

OSTAJAN TÄYTYY TIETÄÄ MITÄ OSTAA

Yrityksen ostoista omalta osaltaan vastaavan henkilön roolia ja sen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Vastuu on suuri ja markkinoiden liikkeet ovat nopeatempoisia. Täytyy tietää mitä ostaa ja mistä ostaa. Suhteet päämiehiin ovat elintärkeitä. Asiakkaiden tarpeiden tunteminen ja ennakointi ovat avainasemassa. Tuotteiden tarjonta on valtava – siksi ostajan pitää olla tietoinen markkinoiden muutoksista ja seurata niitä tarkkaan. Ja etsiä markkinoilta ja päämiesten valikoimista asiakkaiden tarpeet parhaiten täyttävät parhaat tuotteet. Ostot näkyvät myös verkkokaupassamme uusina tuotteina. On oltava ajanhermolla koko ajan.

OSAAMINEN TULEE KOKEMUKSEN KAUTTA

Kun on päässyt urallaan tekemään montaa eri tukkukaupan osa-aluetta, niin hallitsee monta eri toimintoa. Logistiikka on omalta osaltaan yksi haavoittuvaisimmista linkeistä toimitusketjussa. Kuljetusliikkeiden välillä on suuria eroja ja luottamus on avainsana. Tavara pitää saada sovittuna ajankohtana varastoon. Jos näin ei tapahdu, se heijastuu koko myyntiin. Meillä on toimituslupaus omille asiakkaillemme ja siitä pidetään kiinni, Timo toteaa.

PERHE ON TÄRKEIN

Kun asuu omakotitalossa, ei ole vapaa-ajanongelmia. Ruoanlaitto on sydäntä lähellä oleva harrastus.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
JAAKKO SAARILAMPI


VERKKOKAUPPA EI NUKU EIKÄ LOMAILE

Jaakko Saarilampi vastaa Voiteluainekaupan verkkokaupan kehittämisestä ja on osa markkinointitiimiä. Verkkokauppa ei nuku koskaan eikä lomaile, toteaa Jaakko. Verkkokauppa on myyjänä samalla kertaa sekä näkymätön että se kaikkein näkyvin myynnin tekijä. Kaikki mikä näkyy ulospäin ja se miten verkkokauppa palvelee asiakkaita on konsepti, jota kehitetään koko ajan, toteaa Jaakko. Tämä työ ei lopu koskaan. Tässä positiossa pääsen hyödyntämään täysimääräisesti medianomin kuin myös graafisen suunnittelun koulutusta ja opintoja. Visuaalisuutta verkkokaupan ulkoasussa ja mainosmateriaalien suunnittelussa kuin myös opintojeni pääaineita eli kuvausta ja kuvavalaisua sosiaalisen median sisällöntuottamisessa, hän jatkaa. Olen myös osa Voiteluainekaupan tiimiä, joka vastaa sisällöntuottamisesta eri sosiaalisen median alustoille. Kehitämme myös sen puolen sisältöä ja panostamme siihen jatkossa vieläkin enemmän. Kuin myös verkkokauppaa. Paino sanalla kauppaa, Jaakko toteaa. Voiteluainekaupan verkkokauppa eroaa monessakin suhteessa niin sanotusta tavallisesta verkkokaupasta. Me panostamme verkkokaupan kehitystyössä asiakasta entistä paremmin palvelevan portaalin luomiseen. Eli emme itse asiassa puhu vain verkkokaupasta, vaan suuremmasta palvelukonseptista, Jaakko summaa.

Jaakko on tehnyt uraa viestintäpalveluiden tuotantokoordinaattorina, graafisena suunnittelijana ja kuvankäsittelijänä. Hieno kokemus löytyy myös kotimaisten lyhytelokuvien produktioista, joiden värimäärittelyistä hän vastasi. Ohjaaja kertoo oman näkemyksensä, jonka jälkeen värimäärittelijä aloittaa oman kädenjälkensä jättämisen lopulliseen versioon, Jaakko kertoo.

TOIMISTOELÄMÄÄ

Taidan jatkaa Voiteluainekaupan perinteitä ja uida valtavirtaa vastaan, Jaakko nauraa. Täältähän löytyy sauna ja omat huoneet kaikille, hän huomauttaa. Kun vallitseva trendi on, että tehdään etätöitä tai ollaan toimistolla avokonttorissa. Haluan tulla toimistolle ja tehdä työt työpaikalla, Jaakko sanoo. Se tuo työpäivään hallittavissa olevat raamit. Koen äärimmäisen mielekkääksi, että työtehtävät koostuvat rutiinitöistä ja niin sanotuista vapaista käsistä, joilla voin toteuttaa visuaalista ja luovaa puolta itsestäni. Se, että saa toteuttaa itseään tuntuu todella tärkeältä elementiltä. Tuoda esille omia näkemyksiään ja ideoita ja toteuttaa niitä avoimessa ilmapiirissä. Itselleni yksi tärkeimmistä asioita työpaikalla on yhteishenki. Tunne, että voi olla oma itsensä. Avoin ja rento työilmapiiri saa ihmisistä parhaat puolet esiin, hän toteaa. Ja se, että sinut otetaan heti alusta lähtien mukaan päättämään asioista ja toteuttamaan niitä.

RUMMUTUSTA

Tietokoneet ja videopelit viehättävät vapaa-ajalla. Toki aikaa jää myös rumpujen soittamiselle, valokuvaamiselle ja kuntosalille, Jaakko kertoo. Mielenkiinnon kohteeni itse asiassa liittyvät vahvasti elementteihin, joita hyödynnän työtehtävissä, hän naurahtaa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
KARI SALMELA


YHDESSÄ JA YHTEISTYÖSSÄ KOHTI PÄÄMÄÄRÄÄ

Ole läsnä, kuuntele, myönnä olevasi väärässä ollessasi väärässä ja ennen kaikkea ole reilu, kuvailee Kari Salmela toimenkuvaansa myyntitiimin vetäjänä. Moni käsittää sanan vaativa ainakin jossain määrin negatiivisena, kun puhutaan esimiestyöskentelystä. Itse olen sitä mieltä, että hyvä tiiminvetäjä saa ihmisistä esiin parhaat puolet ja halun menestyä olemalla oikealla tavalla vaativa, Kari jatkaa. Tavoitteet auttavat ihmisiä käyttämään työaikansa tehokkaasti ja etenemään kohti päämäärää. Sanat yhdessä ja yhteistyössä tarkoittavat myös yhteistyökykyistä ja se on mielestäni osoittautunut onnistuneeksi yhdistelmäksi. Kun ihmiset ymmärtävät mitä ja miksi asioita tehdään, niin lopputulos ei voi olla kuin hyvä, hän naurahtaa.

VOITELUAINE- JA SUODATINKAUPPAA 22 VUODEN KOKEMUKSELLA

Kysymykseen ”mikä on saanut viihtymään samalla alalla jo 22 vuotta”, Kari vastaa lyhyesti ”asiakkaat”. Pitkät asiakassuhteet henkilöityvät ja muuttuvat jopa ystävyyssuhteiksi, Kari sanoo. Parhaimmillaan työ on erittäin haastavaa asiakaspalvelutyötä. Ala kehittyy koko ajan, joten pelkoa paikallaan junnaamisesta ei ole. Asiakaspalvelun ohessa myynnin vetäminen ja kehittäminen ovat varsin antoisa työnkuva. Myös palvelukonseptin kehittäminen tuotteiden osalta on äärimmäisen mielenkiintoista.

PARHAAT TUOTTEET JA TOIMITUSVARMUUS OVAT KAIKEN PERUSTA

Meillä on alan parhaat brändit niin voiteluaineissa kuin suodattimissa tarjottavanamme asiakkaille. Haasteena on se, ettei yksikään tavarantoimittaja kykene toimittamaan kaikkia tuotteita. Tuotteiden kysynnän volyymit eivät yksinkertaisesti mahdollista sellaista konseptia, että kaiken saisi yhdeltä brändiltä. Meidän tehtävämme on etsiä hinta-laatusuhteeltaan parhaat tuotteet asiakkaillemme, Kari sanoo. Se pätee niin voiteluaineisiin kuin suodattimiin. Meidän ehdoton valttimme on myös toimitusvarmuus, joka näkyy asiakkaan suuntaan toimitusten nopeutena.

Kun lähtee aamulla mielellään töihin tietää olevansa oikeassa paikassa, Kari sanoo. Ja kokee, että työpaikalla on helppo hengittää, niin työilmapiiriä ei tarvitse mitata kyselyillä, Kari naurahtaa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
VILLE HAAPARANTA


Ville Haaparanta astelee isänsä jalanjälkiä työurallaan. Isä Jussi Haaparanta on toiminut tällä alalla jo yli 30 vuotta. Samassa työpaikassa oleminen on hieno asia. Haastava myyntityö tuntuu omalta alalta.

Ennen Suomen Voiteluainekauppa Oy:n palvelukseen tuloani ehdin työskennellä nelisen vuotta asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä autotarvikkeita maahantuovan suuren kotimaisen yrityksen palveluksessa. Siitä on ollut selvästi apua siirtyessäni myymään voiteluaineita ja suodattimia, Ville Haaparanta toteaa. Aiemmassa työssäni asiakaskontakti oli lähinnä kertaluonteinen - täällä luodaan luottamukseen ja palveluun perustuvia pitkän tähtäimen asiakassuhteita.

Pitkäjänteinen tekeminen sopii rauhallisen luoteen omaavalle Villelle. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti, Ville sanoo. Pitkäjänteisyys ja asioiden opettelu korostuu juurikin suodatinmyynnin puolella. Suodatinmyynti ja tuotteiden valtava määrä on haastavaa, mutta se kiinnostaa erityisesti.

Viihdyn työssäni todella hyvin! Töihin on kiva tulla ja joka päivä tapahtuu uusia asioita. Tehtävien haastavuus antaa motivaatiota ja sisältöä työhön. Jokainen päivä on erilainen.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TONY HAKOVIRTA


AINA TAVOITETTAVISSA

Minulla on yli 20 vuoden työkokemus erilaisista myyntitöistä, Tony kertoo. Tavoitteeni on ollut löytää sellainen myynnin osa-alue ja tuotteet, joiden parissa on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ja jossa voi kokea pystyvänsä auttamaan asiakasta, hän jatkaa. Olen työskennellyt nyt muutaman vuoden voiteluaineiden ja suodattimien parissa ja tämä on juuri se ala, joka täyttää nämä itselleni asettamat tavoitteet tulevaisuuden ja ammatin suhteen.

ASIAKAS ON KESKIPISTE

Mottoni on, että olen aina tavoitettavissa. Asiakas on kaiken keskipiste. Luottamus rakennetaan pitkäjänteisesti ja asiakkaan pitää voida luottaa myyjäänsä. Myyjä on asiakkaan tukipilari ja se, joka osaa tarjota asiakkaalleen parhaat tuotteet hänen tarpeisiinsa, Tony pohtii. Itselleni ja asiakkaille on suuri merkitys sellaisella tuotevalikoimalla, joka koostuu aivan huippubrändeistä, jotka täyttävät kaikki laatuvaatimukset ja luokitukset. Tuotekehitys edustamillamme merkeillä on maailman huippuluokkaa. Tekninen tuki ja koulutus, jota päämiehemme tarjoavat jälleenmyyjilleen ja heidän työntekijöilleen on valtava etu ihan ammatillisessakin mielessä – etu se on myös asiakkaillemme.

Tärkeintä on pystyä tarjoamaan asiakkaalle kaikki mitä hän koneidensa huoltoon tarvitsee – voiteluaineet, suodattimet ja tarvikkeet.

Asiakkaiden työmailla tapaamiset antavat todellista perspektiiviä asiakkaan tarpeisiin. Pelkkä ääni puhelimessa ei riitä, vaikka maailma muuttuisi kuinka, Tony toteaa.

Työyhteisön tuki ja työntekoa tukeva ilmapiiri ovat minulle tärkeitä asioita, Tony sanoo. Meillä on äärimmäisen viihtyisät toimitilat Ylöjärvellä ja sovin usein tapaamisia tänne asiakkaideni kanssa. Saunakin löytyy, Tony nauraa. Meillä kaikki ovat täällä myös toisiaan varten. Kun asiakkaat tuumivat, että tänne on kiva tulla, niin jossain on onnistuttu todella hyvin, Tony toteaa.

OMIEN VAHVUUKSIEN HYÖDYNTÄMINEN

Uskon, että meillä jokaisella on vahvuuksia, jotka saadaan esille luomalla kannustava ilmapiiri töissä. Oma erikoisalani on sosiaalisen median hyödyntäminen myyntityössäni. Teen live-lähetyksiä ja kommunikoin reaaliajassa asiakkaiden kanssa TikTok-sovelluksessa.

TYÖ JA VAPAA-AIKA

En osaa erottaa työtä vapaa-ajasta. Kun pitää työstään, se ei edes tunnu työltä. Monista asiakkaista tulee ihan ystäviä, joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ja tavataan muissakin merkeissä kuin työasioissa. Liikunta kuuluu arkeen. Hyvässä kunnossa jaksaa elämän ylä- ja alamäetkin paremmin, Tony virnistää.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TOPI LAINE


Topi Laine aloitti uransa Suomen Voiteluainekaupalla tehden varastotöitä ja opetellen tuotteita. Siirtyminen myynnin puolelle oli luonnollinen jatkumo kaupallisten aineiden opiskelujen ja valmistumisen jälkeen.

On helpompi lähteä tekemään myyntiä, kun on selkeä käsitys koko logistiikkaketjusta, Topi sanoo. Tulevaisuuden rakentaminen ja ura voiteluaineiden ja kaikkeen liikkuvan kaluston ylläpitoon liittyvän tuotevalikoiman parissa kiinnostaa, Topi toteaa. Olen äärimmäisen ylpeä meidän edustamistamme tuotteista. Maailman parhaita brändejä on hieno myydä. Tällä alalla pitää olla valmis oppimaan joka päivä uutta, jotta voi kehittyä alan ammattilaiseksi. Tämän työn koukuttavin puoli itse asiassa on juuri uusien asioiden haltuunotto. Ja se, että voi auttaa omalla osaamisellaan asiakkaita.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
ILARI LANGENOJA


Kun ajatus muutoksesta ja halusta päästä urallaan eteenpäin valtaa mielen, niin on toimittava, naurahtaa Ilari Langenoja. Teollisuuden ja kunnossapidon työkalujen ja tarvikkeiden parissa uransa aloittanut Ilari vahvistaa myyntiämme hienosti. Liiketalouden tutkinto ja aikaisempi työkokemukseni antavat hyvän pohjan uralleni voiteluaineiden ja suodattimien tukkumyynnissä. Koen, että pystyn itse kehittämään uraani ja ammattitaitoani haluamaani suuntaan. Teknisen asiakaspalvelun ja -ammattitaidon sekä myynnin kehittyminen ovat tavoite numero yksi minulle, Ilari sanoo.

Vapaa-aika kuluu pääasiassa kilpaillen RC-autoilla. Pienoisautoilu on nouseva trendi ja harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa, Ilari sanoo. Itse kilpailen tosissani, mutta pyrin aina auttamaan uusia ja nuoria kuskeja. Ajan Suomen Mestaruus M8 –sarjaa. EM-kisoissa olen käynyt edustamassa Suomea jo monta vuotta, Ilari toteaa. Haaveenani on pärjätä isoissa kansainvälisissä kisoissa kuten EM ja MM.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
RAUL RISTILÄ


EI KAHTA SAMANLAISTA PÄIVÄÄ

Haastava asiakaspalvelu- ja myyntityö on sitä mitä haluan tehdä, sanoo Raul Ristilä. Tämä tuntuu omalta alalta!

Ja haasteita työ voiteluaineiden ja suodattimien parissa tarjoaa. Kahta samanlaista työpäivää ei ole. Saan tehdä itsenäisesti työtä, suunnitella ajankäyttöni ja asiakaskäyntini. Työn monipuolisuus palkitsee ja se, että joutuu haastamaan itseäänkin uusien asioiden edessä. Päämiesten järjestämiin koulutuksiin mennään sillä mielellä, että siellä ei olla kuunteluoppilaina. Myös päämies haastetaan ja kysytään tuotteisiin liittyvät asiat, kun siihen kerran on tilaisuus, Raul kertoo. On ollut hieno tunne, kun päämiehetkin haluavat tutustua ihan henkilökohtaisesti ja kannustavat olemaan yhteydessä ja kysymään rohkeasti asioita. Tavoitteena on, että asiakkuudet hoidetaan itsenäisesti. Myyjän pitää tuntea ja osata koko tapahtumaketju, joka johtaa siihen, että tuote on asiakkaalla. Muuten ei voi ymmärtää ja sisäistää asioita. Meillä jokainen myyjä osaa käyttää toiminnanohjausjärjestelmän kaikkia osa-alueita, Raul kertoo ja jatkaa, että jokainen myyjä tekee myös itsenäisesti ostotilauksia asiakkaan tarpeen mukaisesti.

Päämiehet järjestävät koulutuksia ja olemme päässeet tutustumaan muun muassa WIX Filtersin suodatintehtaaseen paikan päälle. Suodatinmyyntimme on jatkuvassa kasvussa ja maahantuomme ne itse.

Olen todella innostunut työstäni. Siinä saa haastaa itsensä joka päivä ja kokemus onnistumisista palkitsee ja kannustaa tekemään parhaansa. On aivan selvää, että myyntityö on minun alani, Raul sanoo.

Olen suorittanut työn ohella merkonomin tutkinnon sekä myynnin ammattitutkinnon. Työnantajalta tuli selkeä viesti, että ohjausta ja tukea saa. Kannustaminen opiskeluun on motivoivaa.

VAIHDETAAN VAPAALLE

Liikunta eri muodoissaan on hyvää vastapainoa työlle. Jääkiekko ja jalkapallo ovat kova juttu. Käyn katsomassa kiekkopelejä viikoittain. Pelaan itsekin jääkiekkoa höntsäporukassa viikoittain.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
JUHA LINDBERG


JA MATKA JATKUU

Kun huomaa olevansa liian vanha oppimaan uutta, alkaa varmaan olla toinen jalka haudassa ja toinen banaaninkuoren päällä, nauraa Juha. Kun vaihtaa toisen yrityksen palvelukseen – edustajaksi kuten minä nyt, niin se toimii myös mittarina. Mittarina sille, kuinka hyvin olen palvellut asiakkaitani ja kuinka syvä luottamus myyjän ja asiakkaan välillä vallitsee. Asiakassuhde voi kestää jopa kymmeniä vuosia. Olen onnistunut monissa asioissa kaikesta päätellen hyvin, Juha sanoo.

Työpaikan vaihtaminen tuo aina mukanaan monta uutta asiaa. Suomen Voiteluainekaupalla on monta vuosien varrelta tuttua henkilöä töissä. Ei ollut vaikea valinta, sillä myös ennen kaikkea tutut ihmiset ja tutut tuotteet vaikuttivat omaan ratkaisuuni. Toisenlaiseen yrityskulttuuriin on helppoa sopeutua, kun tuntee ja tietää ihmiset ja heidän tapansa tehdä töitä. Arvostan sellaista avointa ja asiakaslähtöistä toimintamallia, Juha toteaa. Kun annetaan asiakaslupauksia, niin ne eivät ole vain sanoja. Ei tarvitse arpoa, että pitääkö esim. toimituspäivä paikkansa, sillä se on asiakkaalle tärkeintä.

26 VUOTTA JA 10 KUUKAUTTA

Kun on tehnyt tätä työtä melkein 27 vuotta ja vaihtaa toisen yrityksen palvelukseen, niin sitä tulee miettineeksi paljon asioita. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä mielessäni oli ”voisinko palvella vanhoja ja uusia asiakkaita vielä paremmin?” Tulin päätelmään, että kyllä voin! Huomaan edelleen innostuvani työstä ja kaikkeen siihen liittyvästä ihan mielettömän paljon, Juha sanoo. Saan energiaa työnteosta ja tykkään työstäni! Edelleen tuntuu äärimmäisen hyvältä saada asiakkaalta kiitos ja palaute. Siihen ei kyllästy koskaan, Juha sanoo. Tunne siitä, että on oikealla alalla, vahvistuu aina, kun saa palautteen, että on onnistunut auttamaan asiakasta. Vieläkin tulee usein mietittyä tyyliin ”jos olisin eilen kuollut, en olisi tuotakaan tiennyt”, Juha nauraa. Kuvailisin itseäni tiedonjanoiseksi ja valmiiksi oppimaan aina uutta. Se pitää kiinni ajassa, Juha jatkaa.

NUMEROMUISTI JA YHTEINEN SÄVEL

Mikä sitten on saanut pysymään samalla alalla näin pitkään? Kuulostaa ehkä hauskalta, mutta numeromuisti, Juha toteaa. Kun myy suodattimia, niin hyvä numeromuisti on ainakin edesauttanut asiaa. Saan vanhoilta asiakkailta soittoja, että mikä suodatin tähän ja tähän Willeen sopii – usein tieto löytyy kovalevyltä! Olen kuullut sanonnan, että musikaalisuus ja numeromuisti liittyisivät toisiinsa, Juha tuumii. Omalla kohdallani musikaalisuus on yhtä kuin neliskulmainen pää ja heikko akustiikka. Huumori pitää mielen virkeänä ja kaimani suodatinvelho Jussi Haaparannan kanssa meinaa mennä välillä pelkäksi vitsiksi, Juha nauraa. Työkaverit ovat tärkeitä ja se, että löytyy yhteinen sävel tekemiseen.

Mottoni on ”Menneisyyttäsi et voi muuttaa, mutta siitä voi oppia! Älä tee samaa virhettä kahdesti!” Tätä mottoani olen yrittänyt noudattaa, Juha naurahtaa.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
Kuva: Jaakko Saarilampi
PASI LUOMA


VAIN SANAKIRJASSA MENESTYS ON ENNEN TYÖTÄ

Pasi Luoma on tehnyt myyntityötä reilut 30 vuotta. Niistä viimeiset kaksikymmentä on vierähtänyt voiteluaineiden parissa, Pasi kertoo. Mottoni on ”Vain sanakirjassa menestys on ennen työtä”. Se on totta. Myynti- ja asiakaspalvelutyö tähtää aina siihen, että asiakas saisi parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen. Sitä kautta rakennetaan pitkiä asiakassuhteita ja ennen kaikkea saavutetaan asiakkaan luottamus, Pasi jatkaa. Se voi kuulostaa vanhanaikaiselta, kun sanotaan, että pitää sen minkä lupaa. Pitkä kokemus kuitenkin on opettanut, ettei se ole itsestäänselvyys eikä mikään latteus, joka kuulostaa hyvältä lupaukselta sanottuna. Olen kotoisin Pohjanmaalta ja asun siellä. Sanansa mittaisena olemiseen on kasvanut jo pienestä pitäen, Pasi naurahtaa.

ASIAKASKOKEMUS ON MONEN ASIAN SUMMA

Asiakaskokemus ei tosin perustu vain yhteen henkilöön, jonka kanssa asiakas on tekemisissä, Pasi sanoo. Käyn erittäin mielelläni tapaamassa asiakkaita kasvokkain. Paras tapaaminen on sellainen, että löydämme yhdessä asiakkaan kanssa oikeat tuotteet hänen tarpeisiinsa ja mahdollisesti ratkaisun ongelmiin, joita esimerkiksi koneiden kanssa monellakin on. Asiakaskokemus lähtee rakentumaan tuosta tapaamisesta. Kun tavarat on lähetetty asiakkaalle, niin tuohon asiakaskokemusketjuun ovat osallistuneet meillä jo varasto, logistiikka ja taloushallinto. Kun kaikki toimii saumattomasti yhteen, niin asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaansa mihinkään muuhun kuin oman liiketoimintansa miettimiseen, Pasi pohtii.

KAIKKI POHJANMAALTA POHJOISEEN

Myyntialueenani on kaikki Pohjanmaalta pohjoiseen, Pasi sanoo. Voiteluaineet ovat tuttuakin tutumpia tuotteita, koska olen niin pitkään toiminut niiden parissa. Uutena osaamisalueena ovat suodattimet, jotka näyttelevät liiketoiminnassamme merkittävää osa-aluetta. Meillä on Ylöjärvellä varsin mittava suodatinvarasto ja suodatinmyyntiä kasvatetaan määrätietoisesti. Yrityksestämme löytyy suodatinosaamista ihan vaativimpiinkin käyttökohteisiin liittyen, Pasi toteaa.

MMM

Mökkeily, moottoripyöräily ja metsästys Jeppe-beaglen kanssa värittävät vapaa-aikaani, Pasi kertoo. Sanonkin, että minulla on 3M:n vapaa-ajan harrastukset.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TONI RANTTILA


MYYNNIN MONIOTTELIJA INARISTA

Kun Tonin sukulaiset ostivat rintamamiestalon Tampereelta, hän ei aavistanut, että myös hänen kotipaikkansa tulee muuttumaan. Hän hyppäsi Inarissa autoon ja lähti auttamaan talon remontoinnissa ja jäi niiltä sijoiltaan Tampereelle. Kun remontti valmistui, oli nuoren miehen aika hakea työpaikka. Metsäalan koulutusta vastaavaa työtä ei uudelta kotipaikkakunnalta löytynyt, mutta uusi ura aukesi myynnin parista.

2000-luvun alussa lankapuhelin löytyi lähes joka kodista ja digitaalinen maailma vasta teki tuloaan. Yli 20 vuoden ura digitaalisen myynnin ja markkinoinnin parissa ja sen monilla eri osa-alueilla ovat antaneet valmiudet haastavaan myyntityöhän, Toni sanoo. Myyntityö on mitä suurimmassa määrin sosiaalista ja ennen kaikkea tunneälyä vaativaa työtä, Toni jatkaa. Erilaisten ihmisten kohtaaminen ja lukuisat kontaktit päivän aikana tekevät myyntityöstä haastavaa. Ihmiset on otettava juuri sellaisina kuin he ovat, Toni sanoo.

TAHTOTILA KOHDILLAAN

Parhaimmillaan myyntityö on äärimmäisen palkitsevaa. Paras palkinto on, kun saat pitkäaikaisia luottamukseen perustuvia asiakassuhteita ja opit uutta. Minulla on kova tahtotila onnistua siinä mitä teen. Voisi sanoa, että olen aika armoton itselleni, Toni tuumii. Vaadin paljon itseltäni ja haluan saavuttaa itselleni asettamani tavoitteet.

Tuntuu, että nyt on oikea aika ottaa vastaan myös uusia lisähaasteita. Teen edelleen myös digitaalista markkinointia. Päivässä on riittävästi tunteja molemmille töille, Toni vakuuttaa. Mutta halusin lähteä tekemään työtä myös ihan konkreettisten asioiden kanssa. Voiteluaineet ja suodattimet ovat todella konkreettisia asioita, Toni nauraa. Ala on mielenkiintoinen ja haasteita täynnä.

SVAK YOU

Työympäristössä arvostan sitä, että ketään ei jätetä yksin ja avuliaisuutta. Jokaisen työpanos on merkityksellinen ja jos yksi lenkki puuttuu, niin se näkyy, Toni sanoo. Toisen tekemän työn arvostaminen on sellainen perusasia, jota ei saa unohtaa. Voiteluainekaupan ilmapiiri on rento, mutta kaikki tehdään tosissaan. Se on hyvä yhdistelmä tahtotilaa palvella asiakkaat parhaalla mahdollisella tavalla ja sellaista rennon ilmapiirin mukanaan tuomaa iloa, Toni pohtii. Moni yritys pyrkii siihen. Täällä siinä on onnistuttu, Toni sanoo.

LAPSIA KOIRIA HEVOSIA

Vapaa-aika pyörii pitkälti perheen ja tavallisen arjen haasteissa. Tavallinen arki on hyvä, Toni sanoo. Se antaa kaikelle muulle tekemiselle lujan perustan. Kun vielä illalla ajaa Avantilla lantaa kasaan hevostallilla tai poraa uusia reikiä aidantolpille, niin tietää tehneensä. Fyysinen työ tuntuu hyvältä ja toimii vastapainona päivän muulle pitkälti puhelimessa ja tietokoneella tapahtuvalle tekemiselle, Toni pohtii.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
JUHA RUUSILA


TEOLLISUUDESTA MYYNTIIN

Yksitoista vuotta sitten nuorehkolle koneinsinöörille tarjoutui työtilaisuus, johon ei voinut olla tarttumatta. Olin ollut jo reilut kymmenen vuotta paperiteollisuuden palveluksessa, kun eteeni tuli tilaisuus vaihtaa kokonaan toiselle alalle, Juha Ruusila kertoo. Silloinen työnkuvani tuntui muuttuneen rutiiniksi, jossa en nähnyt siihen tulevaisuudessakaan uusia haasteita tai muutoksia. Tuli tunne, että nyt ja vielä täytyy uskaltaa lähteä kokonaan uusille urille, hän jatkaa. Olen toiminut voiteluaineiden ja suodattimien myynnin ja teknisen neuvonnan parissa jo yli kymmenen vuotta. Ala muuttuu koko ajan ja työnkuva sitä myöten, Juha toteaa. Se mikä myös viehättää tässä ammatissa, on se, että työ ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua.

ASIAKKAIDEN TARPEISIIN PYSTYY SAMAISTUMAAN

Se, että pystyy samaistumaan asiakkaiden tarpeisiin, on ollut suuri etu ja antanut ymmärrystä asiakkaiden palvelemiseen, Juha sanoo. Kun itse osti teollisuuteen tuotteita, ymmärtää toisen tarpeet. Koulutus ja työn kautta kertynyt osaaminen antavat valmiudet teknisen tuen antamiseen. On hyvä tunne, kun voi ratkaista jonkun asiakkaan ongelman, hän toteaa.

PROJEKTIA PROJEKTIN PERÄÄN

Rintamamiestalo ja mökki pitävät harrastuksista huolen, Juha nauraa. Aina on joku projekti menossa. Talvisin puuhastellaan autotallissa metallikäsitöiden parissa, Juha sanoo. Omin käsin asioiden aikaan saaminen on palkitsevaa. Itse tehden näkee heti lopputuloksen.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
KALLE TOIVA


KESKUSTELEVA JOUKKUEPELAAJA

Liiketoiminnan kasvaessa myös logistiikkaan liittyvien toimintojen merkitys kasvaa. Kalle Toiva vastaa logistiikan esihenkilönä varastotoiminnoista. Järjestelmällinen, sinnikäs ja peräänantamaton kuvailee Kalle luonnettaan. Kaikki ominaisuuksia, joita työelämässä menestyäkseen tarvitsee. Olen esimiehenä keskusteleva joukkuepelaaja. Uskon vahvasti siihen, että jokaisen mielipiteellä ja toiveilla on merkitys ja keskustelemalla asioihin löytyy aina ratkaisu.

Kalle on työskennellyt logistiikan tehtävissä jo reilut 10 vuotta. Työn fyysisyys on yksi suurimmista syistä pysyä alalla, Kalle naurahtaa. Tykkään tehdä fyysistä työtä. Toimistotöitä on sopivassa määrin ja sekin tuntuu hyvältä.

TULEVAISUUDEN HAASTEET LOGISTIIKASSA

Suurimmat haasteet tulevat olemaan eri toimijoiden valtava määrä toimitusketjussa, Kalle sanoo. Kun yhtä lähetystä kuljetti aikaisemmin yksi toimija lähtöpisteestä määränpäähän, niin nykyään väliin mahtuu eri toimijoita valtava määrä. Virhemarginaalit kasvavat ja se tulee aiheuttamaan todella paljon työtä. Yhteispeli ja eri toimijoiden sovittaminen yhteen tulee olemaan haaste logistiikka-alalla. Meidän pääyhteistyökumppanimme on Postin logistiikka- ja rahtipuoli. Heillä tuo toimitusketju toimii erittäin hyvin ja se on meidän ja asiakkaiden kannalta olennaisen tärkeää. Toki meillä on kuljetussopimukset muidenkin toimijoiden kanssa ja yhteistyö sujuu.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
MIKKO NIEMINEN


HAASTEENA LOGISTIIKKA

Mikko Nieminen ehti tehdä pitkän uran yhdistelmäajoneuvokuljettajana ennen siirtymistään Suomen Voiteluainekauppa Oy:n palvelukseen. Suoritettuaan logistiikan ja yhdistelmäajoneuvokuljettajan tutkinnon Mikko ajoi ammatikseen rekkaa 9 vuotta. Raskaan kaluston huoltotehtävät kuuluivat myös toimenkuvaan.

LOGISTIIKAN OSAAMISTARPEET

Logistiikka-ala on kovassa murroksessa ja digitalisoituu nopeasti niin kotimaan kuin ulkomaan rahtienkin osalta. Halu olla tässä muutoksessa mukana ja oppimassa uutta tuo Mikon kaipaamaa haastetta työhön. Kun yrityksen toimialana on maahantuonti ja jakelu, logistiikan merkitys korostuu entisestään. Alan toimijoita on valtava määrä. Rahtikuljetuksia ei voi tilata hinta edellä, sanoo Mikko. Kun tavara täytyy saada takuuvarmasti varastoon sovittuna ajankohtana ja siitä asiakkaille, on toimitusvarmuus ja rahtiketjun luotettavuus ensiarvoisen tärkeää. Kun asiakas odottaa tilaustaan, ei voida arvailla koska lopullinen toimitus tapahtuu – se pitää tietää.

MUUTTUVAT MARKKINAT

Sama pätee luonnollisesti vientitoimintaamme, joka suuntautuu tällä hetkellä pääsääntöisesti Baltian maihin, kertoo Mikko. Me tuomme maahan tuotemerkkejä, jotka kiinnostavat myös siellä, hän jatkaa. Erityisesti kuluttajien lisääntyvät tarpeet ja toiveet nopeammista toimitusajoista ovat mullistaneet alan aiempia toimintamalleja ja kilpailua. Myös koko ajan kasvavan www.voiteluainekauppa.com verkkokaupan tilaukset lähtevät lähes reaaliajassa asiakkaille. Tilausketjun onnistuminen konkretisoituu, kun asiakas saa tilaamansa tuotteet oikein ja ajallaan. Ystävällinen ja asiat viimeisen päälle hyvin hoitava Mikko on ehdoton vahvistus työyhteisössämme.

KALASTUS KIEHTOO

Vapaa-aika kuluu kalastuksen ja motocrossin parissa. Toki aikaa löytyy myös Tapparan peleissä käymiselle!

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen