Automaattivaihteistoöljyt

Omat koneet
Rajaa tuloksia
 • Valmistaja
  • Hinta
    36 tuotetta

   Yleinen merkintätapa on ATF sekä suorituskykyvaatimukset valmistajien mukaisesti.

   ATF- öljyillä on aivan omat suorituskykyluokkansa, koska ne ovat toiminnaltaan niin hydrauliikkaöljyjä (ohjausventtiilistö, nykyisin sähköohjattuja) kuin myös hammaspyöriä ja laakereita voitelevia EP- vaihteistoöljyinä. Kitkalisäaineistettuina ne toimivat planeettahammaspyörien lukituskytkimissä. Nestekytkimet, joissa voimansiirto perustuu öljyn liike-energiaan eli puhutaan dynaamisesta energiasta, sisältävät mm. vääntömomentin muuntimen ja lukkokytkimet, jotka vaativat öljyiltä myös omia vaatimuksia.

   Automaattiöljyjen rakenteissa on paljon eroja ja esim. nykyisin voimakkaasti suosiota ovat kasvattaneet energiatehokkaat mekaaniset kaksoiskytkinvaihteistot (DSG-, PDK-, Power Shift- tuotenimillä) Vastaavia rakenteita myös raskaalle kalustolle (VOLVO). Vaihteistoöljyjen vaatimuksissa tulee esiin yhä enemmän myös hydrauliikkaominaisuudet mekaanisen kulumissuojauksen lisäksi. Vaihteiston toiminta perustuu elektroniseen ohjausjärjestelmään ja vaihteiden vaihto suoritetaan paineilman (raskas kalusto ) ja/tai sähköhydraulisten (kevyt kalusto) toimilaitteiden avulla. DSG- ym. vastaavien vaihteistojen elektroniset aivot ”seurustelevat” yhä tiiviimmin moottoreiden elektronisten ohjausjärjestelmien kanssa, jolloin vaihteiston reagointi eri kuormitustilanteisiin olisi mahdollisimman optimaalinen mm. polttoaineen kulutuksen ja muun suorituskyvyn takia.
   Näissä DSG- öljyissä on oltava aivan uusia ominaisuuksia niiden toimintavaatimusten takia ja siten aivan uudentyyppiset lisäaineistukset. Öljyt ovatkin tyypillisesti täyssynteettisiä erikoisöljyjä, joihin EI saa sekoittaa muun tyyppisiä vaihteistoöljyjä.

   LUOKITUKSIA


   Luokituksia ovat esimerkiksi Ford Mercon plus numerosarja, GM Dexron plus numerosarja, Allison - raskaan kaluston luokitus, ZF-, Voith-, Clark – vaihteistoluokitus, Caterpillar TO- luokitus, jne. Tähän liittyy myös työkoneiden niin sanotut STOU ja UTTO- voimansiirtoöljyt, joita käytetään työkoneissa ns. yleis- eli monikäyttö-öljyinä.

   STOU- merkintä tarkoittaa traktoreiden ja työkoneiden yleisöljyä eli moottori-, vaihteisto-, voimansiirto- (Powershift), märkäjarru- (öljyllä jäähdytetyt levyjarrut) sekä hydrauliikkaöljyä.

   UTTO- merkintä tarkoittaa voimansiirto- (Powershift), märkäjarru-, hydrauliikkaöljyä, mutta EI moottoriöljyä. Nykyaikainen työkoneen moottori vaatii öljy erilaisia ominaisuuksia. Vaatimukset ovat tyypillisesti uusimmassa moottoritekniikassa käytössä olevia ns. matalapäästömoottoreissa ja suorituskykyvaatimukset seuraavat joko ACEA E- raskaan kaluston luokitusta ja/tai työkoneen moottorinvalmistajien (OEM) vaativuusluokituksia kuten esim. John Deere, SISU/ ACGO, New Holland/Ford, ym.

   Näiden voimansiirtoyleisöljyjen soveltuvuuksissa on seurattava valmistajien suorituskykyluokituksia, koska voimansiirron rakenteet voivat olla erilaisia ja esim. märkäjarruominaisuudet (WB- Wet Brake- lisäaineistus) täytyy olla ehdottomasti yhteensopivia käytettyihin kitkamateriaaleihin nähden.

   DSG- vaihteistoihin luokitelluissa öljyissä luokitukset ovat valmistajakohtaisia ja niitä on noudatettava.