Blogi

Blogi


TOMMI UUSI-RAUVA ALOITTAA TOIMITUSJOHTAJANA 1.3.2023Uusi toimitusjohtaja Tommi Uusi-Rauva näkee SVAK OY:n erittäin vahvana ja ennen kaikkea kasvavana alan toimijana. Edustamamme brändit ja sitoutunut henkilökunta ovat kilpailuvalttimme, Uusi-Rauva toteaa.

Kun yritys täyttää kahdeksan vuotta ja on kovassa kasvuvauhdissa, on vaarana, että ollaan tyytyväisiä, toteaa Atte Välimäki. Ja kun ollaan tyytyväisiä, niin ei välttämättä tapahdu sellaista kehitystä, jota me kuitenkin haemme eli vahvaa kasvua liiketoiminnan joka osa-alueella. Olen luotsannut yritystä toimitusjohtajana eteenpäin ja nyt on aika vaihtaa roolia, Välimäki toteaa. Nyt on oikea hetki siirtää oma fokus myyntiin ja uusasiakashankintaan. Keskittyä sellaisiin osa-alueisiin, joissa tulokset konkretisoituvat nopeasti.

Yksi yrittäjyyden hienouksista on se, että kun löytää oikeat ihmiset ympärilleen, voi luopua saadakseen, toteaa Välimäki. Me jatkamme yhtiökumppanini Tapio Laineen kanssa yrityksen eteenpäin viemistä, mutta jaamme vastuuta, kuten nykyaikaisissa yrityksissä tehdään.

Tommi Uusi-Rauva aloittaa toimitusjohtajana 1.3.2023. Hän on toiminut Suomen Voiteluainekauppa Oy:n palveluksessa vuodesta 2019. Hänellä on pitkä kokemus ja vankka osaaminen alalta. Omia vahvuuksiani ovat ehdottomasti liiketoiminnan strateginen kehittäminen, markkinan ja ennen kaikkea kilpailutilanteen analysointikyky, Tommi Uusi-Rauva toteaa. Pitkä ura tällä alalla tarkoittaa myös erittäin pitkiä suhteita tavarantoimittajiin ja muihin olennaisen tärkeisiin sidosryhmiin. Henkilökemioiden kohtaamista ei kannata väheksyä, Uusi-Rauva naurahtaa. Pitkä yhteistyö eri toimijoiden kanssa perustuu ennen kaikkea luottamukseen.

Luottamukseen kulminoituu aivan kaikki, puhutaanpa sitten asiakaskokemuksesta, tavarantoimittajista ja henkilökunnasta, hän sanoo. Tästä on hyvä jatkaa ja näen Suomen Voiteluainekauppa Oy:n erittäin vahvana toimijana voiteluaine- ja suodatinbisneksessä. Meillä on äärimmäisen motivoitunut ja sitoutunut henkilökunta, jonka kanssa kaikki on mahdollista, Uusi-Rauva toteaa.

TEKSTI JA KUVA: SARI RISTILÄ-HAPPONENHUIPPUBRÄNDIN ARVOINEN – SVAK OY ON NYT MOTUL MAAHANTUOJA


Kun huippubrändi lähtee hakemaan maahantuojaa tuotteilleen, niin halukkaiden yritysten välillä lähdetään tekemään kattavaa kartoitusta, toteaa Pohjolan ja Baltian maiden liiketoiminnoista vastaava aluejohtaja Marko Jokinen. Prosessi muistuttaa rekrytointia! Motulia edustavan yrityksen arvoihin kirjatut ydinsanat ovat aitous ja sitoutuminen, ylpeys Motul-perheeseen kuulumisesta, asiakaslupausten täyttäminen ja kunnioitus asiakkaita ja kumppaneita kohtaan. Tuon kaiken voi varmasti kiteyttää sanaan molemminpuolinen luottamus, joka on kestävän asiakassuhteen kulmakivi, Jokinen jatkaa.


Tapio Laine, Tommi Uusi-Rauva, Aluejohtaja Marko Jokinen Motulilta, Atte Välimäki ja Sergej Hildebrandt Motulilta.

VALINTAKRITEERIT


Syyt, miksi me Motulilla valitsimme Suomen Voiteluainekaupan maahantuojaksi ja ennen kaikkea edustamaan Motulia, olivat ne muista erottavat tekijät, Marko Jokinen sanoo. Voiteluainekaupan erottaa muista alan toimijoista tekijät, jotka voi aistia heti, kun astuu toimitiloihin. Energinen, ammattitaitoinen, kasvava, bränditietoinen ja nopea liikkeissään, Jokinen listaa. Tapa, jolla Voiteluainekauppa brändää edustamiaan tuotemerkkejä eri sosiaalisen median alustoissa on täysin poikkeavaa tällä alalla. Se kertoo meille halusta esitellä tuotteita asiakaslähtöisesti ja sitoutumisesta edustamiinsa tuotemerkkeihin, Jokinen sanoo.
Muut valintakriteerit näyttäytyvät asiakkaille ulospäin siten, että maahantuojalla on tavaraa, jota toimittaa eli yksinkertaisesti toimitusvarmuutena. Maahantuovan yrityksen maksuvalmius ja ostokyky kulkevat käsikädessä, Jokinen sanoo.

JÄSENEKSI MOTUL-PERHEESEEN


Suomen Voiteluainekauppa haluaa kumppaneikseen päämiehiä, joiden kanssa asiat sujuvat sovitulla tavalla, Tommi Uusi-Rauva sanoo. Me haluamme maahantuoda tunnettuja ja luotettavia brändejä eli parasta asiakkaillemme. Motul täydentää tuotevalikoimaamme täydellisesti erityisesti raskaan kaluston osalta kuin myös muiden edustamiensa osa-alueiden myötä. Motulin sydän sykkii moottoriurheilulle, Uusi-Rauva toteaa. Mutta Motul on kaikkea muutakin kuin sitä ja sopii täydellisesti meidän asiakkaidemme tarpeisiin, hän jatkaa. Kun haetaan kasvua ja halutaan varmistaa ennen kaikkea se, että tuotevalikoima vastaa kysyntää, niin Motul puolestaan vastaa näihin tarpeisiin, Uusi-Rauva listaa.

TEKSTI JA KUVA: SARI RISTILÄ-HAPPONENNOPEAMMIN, ROHKEAMMIN JA YHDESSÄ NESTEEN KANSSA


Neste ja Suomen Voiteluainekauppa ovat solmineet yhteistyösopimuksen jakelutoiminnasta. Liiketoiminnan kehittäminen vaatii taitoa kuunnella asiakasta, toteaa Tommi Uusi-Rauva. Asiakaskokemuksen täytyy lähteä juurikin asiakkaan tarpeista, hän jatkaa. Ja me kuuntelemme asiakkaitamme. Neste-voiteluaineet ovat Suomessa kehitettyjä. Tuotekehitys ja tuotteet vastaavat pohjoisen vaativia ja vaihtelevia olosuhteita.


Tommi Uusi-Rauva (vas.) vastaa Voiteluainekaupan liiketoiminnan kehittämisestä ja Tapio Laine (oik.) ostotominnasta.

Nesteen motto ”Nopeammin, rohkeammin ja yhdessä” kuvaa ja vastaa täysin meidän liiketoimintamalliamme. Meidän kilpailuetumme näillä markkinoilla on juurikin toimitusten nopeus, rohkeus tehdä nopeita päätöksiä yhdessä niin päämiesten kuin muiden toimijoiden kanssa, Uusi-Rauva luonnehtii. On hieno lähteä tekemään yhteistyötä kotimaisen toimijan kanssa, jonka tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa.

Meillä on ja on ollut onni saada sellaisia päämiehiä ja tuotemerkkejä edustukseemme, joiden arvot me voimme jakaa ja joiden tuotteissa myös konkretisoituu nuo arvot. Arvot ovat sanahelinää, jos ne eivät toteudu käyttökokemuksena ja laatuna, sanoo Tapio Laine. Neste on juuri sellainen yhteistyökumppani, jonka kanssa on hieno lähteä kohti vuotta 2022 ja siitä eteenpäin, hän jatkaa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenMUOVITYÖSTÖ KIVELÄ OY


Bussikatosten töhryt ovat iso ongelma joka paikassa ympäri Suomen, toteaa Jari Kivelä. Me toimitamme Ylöjärven kaupungille nämä bussikatosten muoviseinämät, jotka on valmistettu karkaistusta polykarbonaattilevystä. Sotkeminen on lähtenyt käsistä ja ratkaisu ei tietenkään voi olla se, että aina vaihdetaan uudet pleksit tilalle. Siksi me tulimme testaamaan oman asiakkaamme eli Voiteluainekaupan tiloihin heidän tuotettaan LE802 sprayta, jolla näitä töhryjä on siivottu onnistuneesti pois eri kohteista. Katsoimme Voiteluainekaupan TikTok-tililtä pari töhryjen siivoamisvideota ja päätimme kokeilla.


LE802


Ruiskutettiin LE802 sprayta töhrittyyn pleksiin ja pyyhittiin, Kivelä sanoo. Kaikki lähti pois ja mikä parasta levyn pinta ei kärsinyt. Materiaalina on karkaistu polykarbonaattilevy, joka on hieman arvokkaampi materiaali. Se tulee kuitenkin käytössä edullisemmaksi, koska sitä voi myös puhdistaa ilman että pinta kärsii. Onhan se usein niin, että jos säästät jossain kohdassa materiaalikustannuksissa, niin loppupeleissä se säästö voi olla aika näennäinen, toteaa Jari Kivelä.

MUOVISTA LÄHES MITÄ VAIN


Me toimitamme Voiteluainekaupalle erilaisia muovista valmistettuja tuotteita. Olemme valmistaneet öljyjen ja vaseliinien testausta varten erilaista muovista valmistettua testikalustoa heille, Jari naurahtaa. Toistaiseksi olemme onnistuneet toteuttamaan kaikki Pelle Peloton –ideat, Kivelä nauraa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenNIKLAS LAANKOSKI HOPEALLE ENDURON SME2-LUOKASSA


Enduromoottoripyörien SME2-luokan kilpailuita ajettiin tänä vuonna seitsemän. Päijänteen ympäriajo on osakilpailuista legendaarisin ja se kestää kaksi päivää. Ensimmäiset Päijänne ajot ajettiin jo vuonna 1927 ja se tekee tuosta kisasta yhden kansainvälisestikin mitattuna vanhimmista edelleen ajettavista moottoriurheilukisoista. Itse kisa on niin vaativa, että monelle kisaajalle jo pelkkä maaliin pääsy on saavutus. Kangasalan Moottorikerhoa edustava Niklas Laankoski sai Päijänteeltä sijan kolme.

SME2-luokka ajetaan enduromoottoripyörillä, joiden iskutilavuus on 140-250 cc 2-T tai 270-399 cc 4-T. Laankoski ajaa 250 cc 2-T Yamahalla. Kausi 2021 päättyi loistavaan lopputulokseen eli hopeasijaan. Niklaksen Yamaha kulkee Enin moottoriöljyillä.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
Kuva: Petri LaankoskiKUN ELÄMÄ ON MOBIILIA


Sana mobiili on latinaa ja tarkoittaa liikkuvaa tai siirrettävää. Nina Laitiala haaveili jo lapsena mobiilielämästä. Meidän perhe teki road trippejä autolla ympäri Eurooppaa ja Suomea, kun olin pieni, Nina kertoo. Mukana oli myös teltta, jossa yövyttiin mahdollisuuksien mukaan. Se oli ihanaa ja siitä ajasta on jäänyt ihanat muistot. Niin ihanat, että sitä unelmaa tavoittelen tällä elämäntavalla, Nina naurahtaa.Nina Laitiala toteuttaa unelmaansa elämästä pyörien päällä

UNELMA HERÄÄ ELOON


Syksyllä 2020 ostettiin ensimmäinen MB Sprinter, josta rakennettiin matkailuauto. Tuolla autolla, emme ehtineet tehdä montaakaan matkaa, kun kävi ilmi, että auton vaihteisto oli rikki. Ostimme tilalle uudemman nyt keväällä, Nina kertoo. Autosta löytyy meille kaikki tarvittava ja maisema vaihtuu nopeallakin aikataululla! Nykyinen kotiparkkimme sijaitsee pääsääntöisesti Vuosaaressa, jossa on kaikki mikä on minulle erityisen merkityksellistä eli luonto ja meri. Täksi kesäksi olemme vuokranneet lisäksi kesämökkejä eri puolilta Suomea.

ELÄMÄÄ SOSIAALISESSA MEDIASSA


Nina jakaa elämäänsä ja elämänmuotoaan eri sosiaalisen median alustoissa valtaisan seuraajajoukon iloksi. Ninalla on TikTokissa yli 121 tuhatta seuraajaa, You Tube -kanavan tilaajia on lähes 36 tuhatta, Instagramissa seuraajia on yli 15 tuhatta. Tilit löytyvät @ninaonilo nimellä. Ninan elämä kiinnostaa ja some tuo puolet ansainnasta. Toinen puoli tulee yrittäjänä sisällöntuottamisesta ja graafikon töistä. Olen kuvittaja ja teen muun muassa julisteita, kortteja ja grafiikkaa, Nina kertoo. Työni on täysin ei paikkasidonnaista, voin tehdä sitä missä tahansa, kunhan nettiyhteydet toimivat.

ESIKUVANA PEPPI PITKÄTOSSU


Ehdoton esikuvani on ollut ja on Peppi Pitkätossu. Tuo vallaton ja itsenäinen tyttö, joka elää omannäköistä elämäänsä omassa Huvikummussaan. Minun Huvikumpuni on neljän pyörän päällä. Elokuvateattereissa pyörii parhaillaan tätä elämänmuotoa kuvaava palkittu elokuva Nomadland. Elokuvan nimi tulee sanasta nomad, joka tarkoittaa ihmistä, jolla ei ole vakituista asuinpaikkaa. Tuo aikoinaan monissa kulttuureissa vallinnut elämänmuoto on kadonnut lähes kokonaan, mutta se on heräämässä eloon, Nina pohtii.

Suunnittelemme road trippiä kiertäen Suomea. Luonto on kauneimmillaan ja kesä tarjoaa parastaan. Talven saapuessa ja tilanteen salliessa lähdemme Suomesta Etelä-Eurooppaan, Nina kertoo. Talvi täällä on niin kylmä, ettei autossa asuminen ole silloin mahdollista. Kesällä suurin hankaluus on hyttyset! Muuten elämä on kaikkien perustarpeiden kannalta helppoa, Nina toteaa. En ole katunut hetkeäkään tätä valintaa. Kuinka kauan tätä jatketaan – se jää nähtäväksi.

Suomen Voiteluainekauppa halusi ehdottomasti osallistua Ninan matkaan antamalla Enin öljyt ja öljynvaihdon pyörien päällä kulkevaan kotiin. Kotia pitää remontoida ja ennen kaikkea huoltaa myös tien päällä, Nina nauraa.Tony Hakovirta huolehti, että Ninan matkailuautoon vaihdettiin Enin moottoriöljyt

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenVEHKOSUON KOMPOSTIN LIIKETOIMINTA ON OSA LUONNON KIERTOKULKUA


Vehkosuon Komposti Oy:n pihassa seisoo valmiina lähtöön Komptech Topturn X60. Aumankääntäjä, joita löytyy vain muutama laatuaan Suomessa. Vaikuttava kone, jonka työskentelyleveys on 6 metriä ja maankääntökapasiteetti on 4500 kuutiota tunnissa. Koneen valtavan rummun ja heittoterien sekä tehokkaan ohjausyksikön yhdistelmä takaa, että kääntölaitteen tekemä karhe on täydellistä, sanoo Kaisa Liljamaa. Hän on toimitusjohtaja yrityksessä, joka tekee puhdistamolietteestä kompostoimalla ja jatkojalostamalla maanparannusainetta maatalouteen ja mullantekijöille. Raaka-aine on ennen käsittelyyn tuloa stabiloitu mädättämällä sekä kuivattu.Aumankääntäjä Komptech Topturn X60 on vaikuttava näky

SAHALAHDELLA ON HYVÄ YRITTÄÄ


Suomessa syntyy jätevesien puhdistamisen yhteydessä arvokkaita ravinteita ja orgaanisia yhdisteitä sisältävää lietettä noin miljoona tonnia vuodessa, kertoo Liljamaa. Meille raaka-aine tulee päivittäin muun muassa Tampereen Vedeltä läpi vuoden. Ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun juurikin kompostoimalla. Sitä me täällä Sahalahdella menestyksellisesti teemme, Liljamaa naurahtaa. Liiketoimintamme on konkreettisesti osa luonnon kiertokulkua. Kaisa Liljamaa on opetellut itsekin ajamaan mylläriä. Meidän konekuskimme Tommi Vaittinen on ollut kärsivällinen opettaja, hän toteaa.Vehkosuon Komposti Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Liljamaa ja konekuski Tommi Vaittinen tekevät pitkää päivää sesongin taas alettua

KONERIKOT HUOLENAIHEENA


Meillä on toisena koneena Haybuster H1130 vasaramylly, joka soveltuu loistavasti erilaisen biomassan valmistukseen. Muu kalusto kuten traktorit ovat Fendt-merkkisiä. Mehän teemme myös lannanlevitystä ja maatalouskoneurakointia sekä pienempiä kaivuutöitä, Liljamaa mainitsee.

Koneidemme huollosta vastaa Satu Tiistola. Haasteena koneiden huollossa on ollut laakereiden ja terien ylikuumeneminen. Varsinainen sesonki alkaa huhtikuulla ja jatkuu myöhään syksyyn. Koneita huolletaan jatkuvasti, koska tuotantoon ei voi tulla taukoja. Laakeririkon kustannukset liikkuvat useissa tuhansissa euroissa ja päälle seisokki, joka siitä aiheutuu. Varaosia joutuu odottamaan usein viikkoja ja koronaepidemiasta johtuen osien toimitusajat ovat vain pitkittyneet, Liljamaa toteaa.

Tämä oli ongelma, joka piti ratkaista. Ratkaisua etsittiin kauan ja kokeiltiin monia eri vaseliineja. Kuulimme toiselta sahalahtelaisyrittäjältä Lubrication Engineers eli LE:n tuotteista, joita he käyttivät. Otimme yhteyttä Tony Hakovirtaan Suomen Voiteluainekaupalle ja hän tuli käymään. Me kävimme kaluston läpi ja kerroimme minkälaista tuotetta me haimme. Tuotteen pitää kestää vähintään 10 000 kilon paine. Rasvan pitää olla äärimmäisen sitkeä ja vedenkestävä, jotta se pysyy voideltavassa kohteessa eikä sitä tarvitse lisätä koko ajan. Voiteluaineen pitää myös kestää yli 250 °C lämpötiloja. Meille valikoitui tuotteeksi LE Almagard 3752 yleisrasva. Huollon murheet hävisivät saman tien, kun vaihdettiin tähän LE:n yleisrasvaan, Liljamaa sanoo. Sattui vielä niin sopivasti, että aumankääntäjän ohjekirjassa suositellaan käytettäväksi Eni Blasia 220 voimansiirtoöljyä ja KPV-rasvaa. Kaikki koneiden huollossa ja käytössä tarvitsevamme tuotteet saadaan nyt yhdestä paikasta, Liljamaa jatkaa.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
Kuvat: Tony HakovirtaOSTAJAT LÖYSIVÄT LUBRICATION ENGINEERS –TUOTTEET SOMESSA
Tony Hakovirta on tuonut testivideoillaan LE:n suuren ostajakunnan tietoisuuteen


Lubrication Engineers eli lyhyemmin sanottuna LE –tuotteita on myyty Suomessa jo yli 50 vuotta. LE on ollut teollisuuden erikoiskohteiden ostajien tuote. Tuotteiden hinta on korkeampi ja se rajaa ostajia, jotka ovat tottuneet maksamaan tuotteista vähemmän. LE-tuotteita ei tosin voi verrata muihin, toteaa Tony Hakovirta. Hintaero syntyy muusta kuin mielikuvamarkkinoinnista. Tuotteiden lisäaineet tekevät niistä täysin poikkeuksellisia eli tuotteiden väliset erot ovat todellisia, eivät vain lupauksia ja mielikuvia.

Tämä amerikkalainen voiteluaineiden huippubrändi ei ole löytänyt tietään suuremman käyttäjäkunnan tietoisuuteen, vaikka sitä on myyty Suomessa niin pitkään, Tony toteaa. Ei ennen kuin nyt! Aloitin LE-tuotteiden testaamisen ja testivideoiden tekemisen TikTokkiin. Testivideot herättävät valtavasti kiinnostusta ja ehkä myös epäuskoa, Tony pohtii. Monen on vaikea uskoa, että testeissä käytetyt vertailutuotteet ovat ominaisuuksiltaan niin paljon heikompia. Meille on tullut myymälään henkilöitä, jotka ovat ajaneet satojen kilometrien päästä vain tullakseen toteamaan omin silmin tuotteiden ominaisuudet.

Viime syksyn hauskin testaus tapahtui täällä Ylöjärvellä, kun firman pihaan ajoi muutaman nuoren kaverin porukka. He olivat nähneet TikTokissa tekemäni videon, jossa LE 802 Brake Cleaner –tuotteella poistettiin öljytynnyriin maalattu logo. Poikien BMW oli sotkettu graffiteilla. Me lähdimme poistamaan graffiteja 802 spraylla ja ne todellakin lähtivät. Tuo kuvattiin videolle ja pojat lähettivät myöhemmin autotalliltaan omilta videoita tuosta sotkujen poistosta. Maalipinta ei kärsinyt. Kaverukset ottivat tietoisen riskin ja se kannatti, Tony naurahtaa. Tuote on myös aivan järjettömän tehokas rasvan ja lian poistaja. 802 kuuluu myös niiden tuotteiden listalla, joka myydään saman tien loppuun, kun sitä tulee.

Jokainen LE-tuotteiden ostaja on ostanut lisää. Esimerkiksi LE 1233 tappirasva on niin menevä tuote, että jokainen saapunut erä myydään parissa päivässä loppuun. LE:n tuotteita ei saa Suomessa muualta kuin meiltä, Tony toteaa. Korona on heittänyt sen verran kapuloita rattaisiin, että Yhdysvalloissa on ollut tuotantovaikeuksia. Suurimmat maahantuonnin haasteet on kuitenkin koettu satamissa, joissa ei ole saatu tavaraa purettua merikonteista ja lähetettyä matkaan.

Vaikka tuote on kalliimpi, niin se maksaa käytössä itsensä takaisin. Siinä, kun niin sanottua tavallista tappirasvaa lisätään voideltaviin kohteisiin lähes päivittäin, niin LE:n rasva pysyy paikallaan ja rasvauskerrat vähenevät. Näin säästyy työtä ja rasvaa.

SOSIAALINEN MEDIA TAVOITTAA

Tony on panostanut todella voimakkaasti sosiaalisen median käyttämiseen myös myyntikanavana. Se on tällä varsin perinteisellä voiteluaine- ja suodatinalalla uutta. Äkkiä ei ajattelisi, että näillä tuotteilla päästään suuren yleisön tietoisuuteen juurikin sosiaalisessa mediassa. Eritoten TikTokissa, jonka moni mieltään nuorten käyttäjien some-alustaksi. Totuus on jossain siellä välissä. Käyttäjät ovat kaikenikäisiä. Katselukertoja testivideoilla on jo yli 1.4 miljoonaa kertaa.

Suomi on todella suuri maa ja tuntuu, että se unohtuu. Se mikä täällä etelässä ja suurissa kaupungeissa kiinnostaa on ihan eri kuin esimerkiksi Pohjois-Suomessa, Tony toteaa. On aivan huikeaa käydä tapaamassa asiakkaita pohjoisessa. Elämä siellä poikkeaa niin tyystin tästä etelän touhusta. Välimatkat on pitkiä ja luonto on koko ajan läsnä ihmisten elämässä. Sosiaalisen median kanavissa näkee miten nuoret ja vanhemmat viettävät vapaa-aikaa erilaisten moottoriajoneuvojen parissa. Mönkijät, moottorikelkat, traktorit ja muut on tärkeitä juttuja, Tony sanoo.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen