Kompressoriöljyt

Omat koneet
Rajaa tuloksia
  • Hinta
    • min EUR 238 - max EUR 2592
 8 tuotetta

Kompressoriöljyt


Ilmaa puristavat kompressorit ja niiden tarvitsemat voiteluaineet viskositeettiluokitukset vaihtelevat kompressorien tyyppien mukaan. Voiteluainetyypit vaihtelevat myös rakenteiden ja painealueiden mukaan.
Perusöljyinä ovat useimmiten nykyaikaiset pitkälle jalostetut mineraaliöljyt erilaisine ISO VG- viskositeettiluokituksineen. Soveltuvuudet menevät pääasiassa kompressoreiden rakenteiden mukaisesti seuraavasti

Turbokompressorit eli ISO VG 32 (dynaaminen eli kinemaattinen, jolloin paine perustuu ilman nopeaan virtaukseen).

Ruuvikompressorit eli ISO VG 46- 68

Mäntäkompressorit eli ISO VG 68- 100

Lamellikompressorit eli ISO VG 100- 150

Muina perusöljyinä käytetään myös synteettisiä perusöljyjä kuten perusöljy IV ja V. Luokitukset ovat tyypillisesti ISO-L- DAB/ DAJ ja DIN 510506 VDL.

Kompressoreiden painealueet asettavat omat vaatimuksensa lähinnä öljyn käyttö- ja maksimilämpötiloihin. Sekä siihen onko öljy jatkuvasti kosketuksissa puristettavaan ilmaan vai voiteleeko öljy vain laakereita ja tahdistushammaspyöriä. Kuten tapahtuu mäntäkompressoreiden laakereiden ja sylinterien voitelussa ja kuivaruuvi- kompressoreissa tahdistuspyörien ja laakereiden voitelun kanssa.

Kompressoriöljyn käyttölämpötilan eli lähinnä puristetun ilman poistolämpötilan raja-arvoina pidetään mineraaliöljyissä maksimissaan 80 °C astetta. Synteettisissä öljyissä voidaan mennä jopa 150 °C lämpötiloille asti.

Normaaleissa pyörivä roottorisissa työkompressoreissa, jotka ovat ruiskuvoideltuja ja yksivaiheisia ruuvi – ja tai lamellikompressoreita, paine syntyy vain yhdessä puristusvaiheessa. Kun paineet pysyvät välillä 6- 12 bar, niin mineraaliöljyt ovat käyttökelpoisia.

Viskositeettiluokat pitää vain valita kompressorin tyypin mukaisesti.

Ruiskuvoidelluissa ruuvikompressoreissa, vaatimuksina on ehdottomasti synteettinen kompressoriöljy, jonka perusöljy on joko perusöljy IV tai V. Kun puristusvaiheita on kaksi ja mahdollisesti välijäähdytys painealueen ollessa yli 12 bar > 35 bar, vaatimuksina ehdottomasti synteettinen kompressoriöljy, joiden perusöljy on joko perusöljy IV tai V.

Vakuumipumpuissa eli lähinnä lamellipumpuissa tilanne poikkeaa tavanomaisesta. Vakuumipumpuissa lämmönmuodostus on voimakkainta. Vakuumipumpuissa yli 100 °C lämpötilat ovat normaaleja. Lamellivakuumipumpuissa öljyjen palaminen on ongelma hiiltojäännöksen muodostumisen takia. Hiiltojäännökset aiheuttavat lamellien kiinnijuuttumista ja savunmuodostusta. Vakuumipumput ovat erittäin herkkiä ”vääränlaisen” öljyn aiheuttamille ongelmille. Huonolaatuiset mineraaliöljyt ”vakuumitislautuvat” edelleen aiheuttaen savunmuodostusta, öljyn paksuuntumista, hiilikarstaa ja muita ongelmajäämiä.

Käyttöön suositellaan joko perusöljy II/ III- (parafiini) tai perusöljy IV/V – synteettisiä PAO- tai esteriöljypohjaisia vakuumipumppuöljyjä.

Keskusteltaessa voiteluaineiden hinnoista kannattaa aina miettiä kohdetta ja sen toimintavarmuutta ja mitä riskejä erilaisista ratkaisuista seuraa. Huollot maksavat aina sekä välittöminä tarvike- ja työkustannuksina sekä suuri osuus kustannuksista muodostuu huoltoseisokeista sekä pitkistä korjausajoista. Hieman laadukkaammat ja pitkäikäisemmät voiteluaineet ja suodattimet auttavat laskemaan kokonaiskustannuksia, koska tuottamaton seisonta-aika vähenee. Kohteet pitää riskikartoittaa. Elintarvike- ja lääketeollisuudessa puhtauden ja voiteluaineiden suhteen (H1- voiteluaineet) vaaditaan riskikartoitus, joka kuuluu laatustandardeihin ja on viranomaisten ja luokituslaitosten valvoma ja hyväksymä. Samalla tavoin suunnitellaan tuotantokoneiden huollot. Tällaisessa laajuudessa ei tietenkään tarvitse tehdä muuta kuin soveltuvin osin.