Tietoa meistä

Tietoa Meistä


Suomen Voiteluainekauppa Oy


Suomen Voiteluainekauppa Oy on tukkuliike, joka maahantuo voiteluaineita, öljyjä, rasvoja, kemikaaleja, korjaamotarvikkeita ja –laitteita. Meiltä saa myös suodattimet. Tuotevalikoima kattaa vaativimpienkin kohteiden tarpeet. Maahantuomme voiteluaineita muun muassa Yhdysvalloista, Saksasta, Italiasta ja Isosta-Britanniasta. Italiasta tuomme laadukkaat korjaamotarvikkeet ja pumppulaitteet. Asiakkaitamme ovat muun muassa kuljetusliikkeet, maanrakennus- ja metsäkoneyrittäjät, maatalousyrittäjät, voimalaitokset, laivateollisuus, erilaiset teollisuuden toimijat, leipomot ja tietenkin yksityiset kuluttajat. Koko toimintamme ydinajatuksena on tarjota asiakkaille uusia tuotteita ja ratkaisumalleja. Asiakkaan pitää saada meiltä koko palvelukonsepti nopeasti – voiteluaineet ja suodattimet ja kaikki mitä ylläpitoon ja huoltoon kuuluu.

"Ääni puhelimessa ei riitä, ei edes nykyaikana" Siksi haluammekin esitellä teille henkilökuntaamme hieman "pintaa syvemmältä".
ATTE VÄLIMÄKI


Yrittäjyys on mahdollistanut hänelle monien eri taitojen valjastamisen yrityksen hyväksi. Monitaitoinen yrittäjä ei pelkää tarttua työhön kuin työhön. Työtä pelkäämätön asenne ja luovuus yhdistettynä selkeään visioon ja haluun toteuttaa asioita on hyvä yhdistelmä.

ASENNE KOHDILLAAN

Meillä on selkeä tavoite ja sen saavuttamiseksi koko tiimi on valmis tekemään kaikkensa. Olemme onnistuneet rekrytoimaan ihan huippu työntekijöitä. Meillä on eri-ikäisiä ihmisiä, joista suurimmalla osalla on takanaan jo yli kolmekymmentä vuotta työelämää ja sen mukanaan tuomaa osaamista ja kokemusta. Ilmapiiri on sopivan rento ja avoin keskusteluyhteys toimii. Meillä ei käytetä aikaa kuin juuri tarvittava määrä esimerkiksi myyntipalaverin pitämiseen. Se sopii minun tapaani johtaa myyntiä, Atte toteaa. Täytyy uskaltaa tehdä asioita toisin ja kuunnella toisiakin.

VOIMAVARAT KÄYTTÖÖN

Vastaan myynnin ohella uusien toimintatapojen kehittämisestä. Verkkokauppamme on jatkuva kehityksen kohde ja siitä halutaan alan paras! Verkkokauppaa kehitetään ja asiakaspalautetta kuunnellaan todella herkällä korvalla. Verkkokauppa-asiakkaan käyttäjäkokemus on kaiken A ja O.

Noutomyymälämme ja varastotoiminnot ovat myös jatkuvan kehittämisen kohteena, Atte sanoo. Noista toiminnoista vastaa siihen tehtävään palkattu henkilö itsenäisesti, mutta haluan osallistua itsekin. On päiviä, kun haluan tehdä konkreettisesti jotain käsilläni. Se on hyvää vastapainoa muulle tekemiselle. Uskon osallistuvaan johtamiseen ja siihen, että oma esimerkki antaa potkua muidenkin tekemiselle. Meidän yrityksemme olemisen ja tekemisen tapa tulee nimenomaan sitä kautta, että toimitaan yhdessä. Ei yritystä voi johtaa tai ehkä pitäisi puhua ohjaamisesta, haluttuun suuntaan, jos toimii irrallisena tekijänä, Atte pohtii.

Työ ja vapaa-aika menevät aika iloisesti sekaisin, mutta se ei haittaa, koska tekemisen ilo ja haasteet tuntuvat niin hyviltä asioilta. Yrittämisen suurin yllätys on ehkä ollut se vastuu, jota tunnen omalta osaltani kantavani muista. Työasioiden miettiminen ei lopu siihen, kun lähtee kotiin, Atte tuumaa.

AKTIIVISTA VAPAILUA

Uusina harrastuksiani ovat karting, motocrossia, moottorikelkkailu ja mönkijät. Moottoriurheilu kiinnostaa koko ajan enemmän. Kalastaminen on kesällä ihan parasta. Savustettua kalaa parempaa herkkua saa hakea. Etenkin, jos sen on itse narrannut, Atte nauraa. Perhe on minulle tärkein voimavara.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TOMMI UUSI-RAUVA


VAHVA OSAAJA LIIKETOIMINNAN KEHITTÄJÄNÄ

Tommi Uusi-Rauva vastaa liiketoimintamme operatiivisesta johtamisesta. Liiketoiminnan ja viennin kasvaessa merkittävästi on järkevää ja kauaskatseista miettiä toiminnan kehittämistä pidemmällä tähtäimellä, Tommi toteaa. Jotta yritys voi kasvaa ja kehittyä toivotulla tavalla, pitää varmistaa, että kaikki osa-alueet tukevat toisiaan ja yritystä viedään eteenpäin kokonaisvaltaisesti, hän jatkaa.

Henkilökunta on aivan keskeisessä roolissa. Jotta me yrityksenä voimme tarjota parastamme asiakkaalle, meidän täytyy pystyä hyödyntämään henkilöstömme vahvuuksia ja tukemaan heitä työssään. Asiakkaalle osaamistaan kehittävä ja motivoitunut henkilöstö konkretisoituu juurikin palvelun tasolla, Tommi pohtii. Asiakkaan ymmärtäminen tapahtuu usein käytännön tasolla ja todelliset asiakaskohtaamiset avaavat silmät toimintaympäristölle ja sen mahdollisille haasteille.

ISÄLTÄ PERITTY MOTTO JOHTOTÄHTENÄ

Tommi on tehnyt pitkän uran voiteluaine- ja suodatinkaupan parissa ennen siirtymistään Suomen Voiteluainekaupan palvelukseen. Hän on tuttu kasvoentuudestaan monille päämiehille. Teknisen kaupan eri toimintojen hallitseminen ja vahva koulutustausta teollisuuden, talouden ja tuotantotekniikan parissa ja työkokemus antavat resurssit onnistumiselle työssä.

Kiteyttäisin liiketoiminnan onnistumisen elementit siten, että kun yrityskulttuuria ja sen sisäistä visiota johdetaan perinteisin arvoin, niin ollaan oikealla tiellä, Tommi pohtii. Minulla on vahva tunne, että me olemme monessakin mielessä siirtyneet seuraavaan vaiheeseen mitä tulee liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme ottaneet digitalisaation haltuun ja kehitämme verkkokaupastamme työkalua asiakkaiden käyttöön. Hyvin johdettu yritys ja sitoutunut henkilökunta on asiakkaankin näkökulmasta luotettava kumppani, jonka palvelulupaukseen voi luottaa.

Isältäni peritty motto on ” Strateginen kyvykkyys, operatiivinen tehokkuus ja yhdessä tekeminen eli Me Henki”, Tommi siteeraa. Me Henki on jotain sellaista, jota ei voi rahalla ostaa, eikä sitä tahdo saada takaisin, jos sen menettää. Nämä asiat, kun pitää mielessä, niin ollaan jo pitkällä.

NIIN METSÄ VASTAA

Kun Tommilta kysyy mikä on rakkain asia maailmassa, vastaus tulee empimättä. Jos unohdetaan läheiset ja sellaiset ihmiselle itsestään selvästi rakkaat asiat, niin kyllä minulle rakkain konkreettinen paikka on kesämökki Mouhijärvellä. Se on se paikka, jossa rauhoitutaan, ladataan akkuja ja mietiskellään elämää. Siellä hakataan puita ja korjataan koko ajan jotain nurkkaa, Tommi nauraa. Suomen luonto ja sellaiset yksinkertaiset asiat ovat sydäntäni lähellä.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenJUSSI HAAPARANTA


Jussi Haaparannassa koulumaailma on menettänyt todennäköisesti loistavan ruotsin kielen lehtorin, mutta suodatinmaailma on taas saanut oman alansa erityisosaajan. Rauhallisen ja huumorintajuisen luonteen omaava Jussi levittää ympärilleen hyvää tuulta.

NAAPURIMAA KUTSUU

Lähdin heti ylioppilaskirjoitusten ja armeijan jälkeen Ruotsiin ajatuksena viettää välivuosi ennen jatko-opintoihin hakeutumista. Tuo välivuosi venähti viideksi vuodeksi, Jussi nauraa. Ajoin työkseni kaivinkoneita, pyöräkuormaajia – kaikkea mikä liikkui neljällä pyörällä. Ja opin siinä sivussa ruotsin kielen, Jussi sanoo. Olen itse asiassa tarvinnut ruotsin kieltä kaikissa työpaikoissani eli toisen kotimaisen kielen osaamisesta on ollut hyötyä ihan asiakassuhteiden hoitamisessakin. Ruotsi oli hieno ja opettava kokemus, mutta sitten oli aika palata kotimaan kamaralle.

POHJOISMAISTA FILOLOGIAA

Suomeen palattuani hain opiskelemaan pohjoismaista filologiaa Tampereen yliopistoon. Sain opiskelupaikan, mutta en ottanut sitä vastaan. Olisin mitä todennäköisimmin päätynyt opettamaan ruotsin kieltä. Tuohon aikaan töitä oli tarjolla niin paljon kuin viitsi tehdä, Jussi muistelee. Sain myyntipäällikön paikan kuljetusliikkeestä ja siellä vierähti kahdeksan vuotta. Yhteensattumien summana siirryin teknisiin myyntitehtäviin, joissa vastasin suodatinmyynnistä, Jussi kertoo. Luonnollisesti valikoima piti sisällään myös koko variaation mitä tulee voiteluaineisiin ja öljyihin.

Tänä päivänä osaaminen ja tietämys riittävät kompressoreihin, alipainepumppuihin ja ilman jälkikäsittelylaitteisiin liittyvien suodattimien ja laitteiden myyntiin. Ala kiinnostaa kovasti ja tekemällä oppii edelleen, Jussi toteaa. Jossain on onnistunut, kun samat asiakkaat luottavat myyjän ammattitaitoon siinä määrin, että myyjän vaihtaessa työpaikkaa saman alan sisällä asiakkaat seuraavat mukana, Jussi miettii. Ihminen tarvitsee onnistumisen tunteita työssään. Muuten ei jaksaisi. Samankaltaisesti ajatteleva tiimi, jossa jokainen hoitaa oman postinsa, mutta kaikki auttavat toisiaan, on kaiken A ja O, Jussi sanoo.

OMIEN VAHVUUKSIEN MUKAAN

Kun on näin pitkä työhistoria, pystyy peilaamaan kokemaansa ja näkemäänsä. Kannattaa poimia parhaat oppimansa asiat ja siirtää ne nykyhetkeen. Kun työyhteisö rakennetaan käytettävissä olevien resurssien ja kunkin omien vahvuuksien mukaan, ollaan jo pitkällä. Neuvon ja ohjaan mielelläni näitä nuorempiani, jos ja kun apuani kaivataan. Tieto on valtaa vasta sitten, jos sen jakaa muiden kanssa. Avoimuus ja se, että työntekijät tietävät missä mennään, on ehdoton edellytys yhteisöllisyydelle, jota työpaikalla voi kokea, Jussi pohtii. Uskon, että samankaltaisesti ajattelevilla on taipumus hakeutua toistensa seuraan. Siitä seuraa parhaimmillaan saumatonta yhteistyötä kuten tässä nyt on nähty, Jussi miettii. Eri mieltä saa ja pitää olla, mutta rakentavassa hengessä.

ODOTAN, ETTÄ KELLO TULEE NELJÄ!

Kysymykseen ”mitä odotat työltäsi?” saa niin jussimaisen vastauksen, että jokainen joka hänet tuntee, ymmärtää, että Jussin huumorintaju on oma käsitteensä. Vastaus kysymykseen kuuluu ”Odotan, että kello tulee neljä! Ja palkankorotusta!” Vakavasti puhuen haluan tehdä pitkäjänteistä työtä ja luoda luottamukseen perustuvia asiakassuhteita, Jussi sanoo.

OMAA AIKAA

Kesämökki on rakas paikka. Mökillä vietetään lomat ja viikonloput. Kaksi koiraa huolehtivat kuntoliikunnasta. Kaikenlainen musiikki ja sen kuunteleminen on lähellä sydäntä. Muista harrastuksista Jussi nostaa yhden esiin ja se on nukkuminen!

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-HapponenTAPIO LAINE


Pitkä kokemus pankkimaailmasta ja läheinen yhteistyö yrittäjien kanssa on antanut varsin realistisen kuvan yrittämisestä. Riskienhallinta on yksi liiketoiminnan tärkeimmistä peruspilareista.

KETTINKITEHTAALTA PANKKIMAAILMAAN

Toiset suunnittelevat työurallaan tarkkaan jokaisen siirtonsa. Minä menin Ovako Oy:n kettinkitehtaalle isäni jalanjälkiä ylioppilaskirjoitusten ja liiketalouden opintojen jälkeen, Tapio kertoo. Tehtaalla oli myyntipäällikön paikka auki ja siitä urkeni ura kettinkikauppiaana. Siellä vierähti viisi vuotta. Sitten aukeni mahdollisuus päästä Osuuspankin palvelukseen ja koulutukseen. Pankkimaailmassa vierähti yli kaksikymmentä vuotta. Ajatus oman yrityksen perustamisesta konkretisoitui, kun aloin miettiä mitä haluan tehdä tämän viimeisen työrupeaman. Olemme löytäneet osaavan ja vahvatahtoisen ryhmän. Kaikilla on vankka työkokemus ja tietotaito alalta ja halu sitoutua yritykseen, Tapio kertoo.

AIKA ON MENETTÄNYT MERKITYKSENSÄ

Meillä jokainen antaa osaamisensa yhteiseen käyttöön ja kaikilla on vastuu työyhteisön rakentamisesta sellaiseksi, että se näkyy myös asiakkaisiin päin. Meillä jo pitkää työuraa tehneillä ja kokeneilla on selvä käsitys siitä millainen yrityksen toimintaympäristön pitää olla. Me haluamme ajatella uudella tavalla ja oppia sitä kautta yhdessä, Tapio pohtii. Meillä ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä esimiehiä ja alaisia. On vain henkilöitä, jotka kaikki hoitavat oman kenttänsä ja auttavat toisiaan. Työntekijät otetaan mukaan päätöksentekoon ja sana on vapaa. Pitää voida olla eri mieltäkin asioista, Tapio sanoo. Jos ajalla ei aikaisemminkaan ollut suurta merkitystä työssäni, niin nyt se on menettänyt merkityksensä. Monta kertaa viikonloppuisinkin tulee lähdettyä työpaikalle. Hyvin usein täältä löytyy toinenkin yhtiökumppani, vaikka asiasta ei ole sovittu. En itse asiassa koe työtä työksi sanan varsinaisessa merkityksessä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, jossa voin hyödyntää osaamistani.

EMME HAE PIKAVOITTOJA

Koko toimintamme ydinajatuksena on tarjota asiakkaille uusia tuotteita ja ratkaisumalleja. Asiakkaan pitää saada meiltä koko palvelukonsepti – voiteluaineet ja suodattimet ja kaikki mitä ylläpitoon ja huoltoon kuuluu. Teimme jo vuosia sitten Suomen mittakaavassakin merkittävän yksinmyynti- ja jälleenmyyntisopimuksen ENI:n kanssa. Moni tuntee merkin sen entisellä nimellä Agip ja onhan tuo moottoriurheilua seuraaville tuttu laatumerkki. Itse asiassa Eni on lanseerannut tuon AGIP tuotemerkin takaisin markkinoille. On ilo myydä asiakkaille tuotteita, jotka ovat laadultaan ihan huippuluokkaa.

Lubrication Engineers eli tutummin LE:n tuotteet ovat oman alansa huippu. LE:n edustus ja maahantuonti yksinoikeudella on SuomenVoiteluainekaupalla. LE:n tuotteet ovat profiloituneet vaativien kohteiden tuotteiksi esimerkiksi energia- ja lääketeollisuuteen ja satamatoimintaan. Tuotteiden hintataso on korkeampi, mutta säästö tulee ihan kaikille käyttäjille huoltokustannuksissa ja käytössä, Tapio toteaa.

Onnistumisia on paljon ja tyytyväisiä asiakkaita. Se palkitsee ja antaa tietenkin merkityksen työlle. Rakennamme tätä yritystä kestävän kehityksen kautta ja sillä konseptilla pystymme tarjoamaan myös asiakkaillemme parhaat ratkaisut. Ostotoiminta on merkittävässä roolissa työssäni. Päivittäinen yhteydenpito päämiehiin on tärkeää. He tietävät koko ajan missä mennään ja meidät saa aina kiinni. Palaute on ollut vain positiivista ja solmimamme sopimukset kertovat samaa. Ei ole lainkaan itsestään selvää, että Suomen markkinoilla saa isoja öljymerkkejä edustettavakseen. Päämiehet tekevät tarkan kartoituksen ennen kuin merkin saa edustettavakseen ja sen saavan yrityksen täytyy täyttää tietyt kriteerit. Voimme olla vain tyytyväisiä, että olemme onnistuneet siinä mitä teemme, Tapio toteaa.

VAPAAHETKIÄ

Vapaa-ajan täyttää aika pitkälle työ tai ainakin asioiden pohtiminen ja kehittely. Uskon vakaasti, että perusteellisesti mietitty on puoliksi tehty. Aina kannattaa nukkua yön yli.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
MIKKO NIEMINEN


HAASTEENA LOGISTIIKKA

Mikko Nieminen ehti tehdä pitkän uran yhdistelmäajoneuvokuljettajana ennen siirtymistään Suomen Voiteluainekauppa Oy:n palvelukseen. Suoritettuaan logistiikan ja yhdistelmäajoneuvokuljettajan tutkinnon Mikko ajoi ammatikseen rekkaa 9 vuotta. Raskaan kaluston huoltotehtävät kuuluivat myös toimenkuvaan.

LOGISTIIKAN OSAAMISTARPEET

Logistiikka-ala on kovassa murroksessa ja digitalisoituu nopeasti niin kotimaan kuin ulkomaan rahtienkin osalta. Halu olla tässä muutoksessa mukana ja oppimassa uutta tuo Mikon kaipaamaa haastetta työhön. Kun yrityksen toimialana on maahantuonti ja jakelu, logistiikan merkitys korostuu entisestään. Alan toimijoita on valtava määrä. Rahtikuljetuksia ei voi tilata hinta edellä, sanoo Mikko. Kun tavara täytyy saada takuuvarmasti varastoon sovittuna ajankohtana ja siitä asiakkaille, on toimitusvarmuus ja rahtiketjun luotettavuus ensiarvoisen tärkeää. Kun asiakas odottaa tilaustaan, ei voida arvailla koska lopullinen toimitus tapahtuu – se pitää tietää.

MUUTTUVAT MARKKINAT

Sama pätee luonnollisesti vientitoimintaamme, joka suuntautuu tällä hetkellä pääsääntöisesti Baltian maihin, kertoo Mikko. Me tuomme maahan tuotemerkkejä, jotka kiinnostavat myös siellä, hän jatkaa. Erityisesti kuluttajien lisääntyvät tarpeet ja toiveet nopeammista toimitusajoista ovat mullistaneet alan aiempia toimintamalleja ja kilpailua. Myös koko ajan kasvavan www.voiteluainekauppa.com verkkokaupan tilaukset lähtevät lähes reaaliajassa asiakkaille. Tilausketjun onnistuminen konkretisoituu, kun asiakas saa tilaamansa tuotteet oikein ja ajallaan. Ystävällinen ja asiat viimeisen päälle hyvin hoitava Mikko on ehdoton vahvistus työyhteisössämme.

KALASTUS KIEHTOO

Vapaa-aika kuluu kalastuksen ja motocrossin parissa. Toki aikaa löytyy myös Tapparan peleissä käymiselle!

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
SARI RISTILÄ-HAPPONEN


YMPYRÄ SULKEUTUU

Suomen Voiteluainekauppa Oy:n taloushallinnosta ja markkinoinnista vastaa Sari Ristilä-Happonen. Takana on yli kolmenkymmenen vuoden työura taloushallinnon ja markkinoinnin tehtävissä, mutta nuorena naisena työura alkoi Keltainen Pörssi –lehdestä.

UNELMIEN PELIKENTTÄ

Olin ensimmäinen palkattu työntekijä Keltainen Pörssi –lehdessä. Olihan se ihan huikea matka, joka kesti 15 vuotta, Sari kertoo. Lehden perustajat olivat päivätöissään ja minä pyöritin lehden toimitusta yksin ensimmäisen vuoden, Sari muistelee. Sain oppia, tehdä ja kokea aivan uskomattoman kehitystarinan omalla sarallaan. Kun liikeideana on ”myydä” ilmaisia rivi-ilmoituksia lehteen, ei ensimmäinen ajatus ole, että nyt on käsissä loistava liikeidea. Niin uutta ja outoa se silloin oli, Sari sanoo. Kun saa toteuttaa ideoitaan, suunnata tarmonsa ja kykynsä lempeässä ohjauksessa työhönsä, niin se on äärettömän arvokas ja kasvattava kokemus, joka kantaa läpi koko tulevankin työuran. Kyllä minun hulluimmat ideat ammuttiin alas, Sari nauraa. Hauskoja muistoja riittää roppakaupalla. Kuvaavinta on kuitenkin se tapa, jolla yrityksen omistajat toimivat. Lehti taitettiin pitkään tamperelaisessa lehtipainossa. Sain kutsun lähteä toimitusjohtajan matkaan katsomaan kuinka se ihan oikeasti tapahtuu. Siellä minä ihmettelin ja pois lähtiessämme, esimieheni tuumasi, että tästä eteenpäin sinä käyt hoitamassa lehden taittamisen ja keksit tyhjiin kohtiin täytettä. Ja minähän keksin, Sari nauraa. Ilmeisen hyvin, koska toimin lehden vastaavana toimittajana muutaman vuoden ja siirryin sitten muihin tehtäviin. Se oli sellainen unelmien pelikenttä, jolla sai olla aina lyöntivuorossa.

Harvempi saa työurallaan kaksi kertaa mahdollisuuden ja tilaisuuden lähteä luomaan uutta ja tehdä työnkuvastaan itsensä näköinen. Koen itseni äärettömän onnekkaaksi saatuani tällaisen tilaisuuden kuin minulla nyt on. Ja vielä, kun saa luoda henkilöstöhallinnon puolella uusia toimintatapoja, joiden vaikutuksen näkee joka päivä. Mistään ei varmasti ole kirjoitettu niin paljon kuin työilmapiiristä. Se on jotain sellaista, mitä ei rahalla voi ostaa – se on jotain sellaista, jonka aistii heti. Jos haava on jo tulehtunut, sitä ei laastarilla enää voi hoitaa, Sari pohtii. Kavahdan hierarkkisia suhteita ja monimutkaisia organisaatiokaavioita, Sari sanoo. Kun henkilöstö otetaan mukaan päätöksentekoon ja aidosti panostetaan työpaikan kulttuurin rakentamiseen, se heijastuu kaikkeen tekemiseen. Se on jotain sellaista, jonka asiakkaatkin vaistoavat ja kuvaavat sitä usein sanoilla ”Teillä on hyvä meininki!”

Ei pidä koskaan unohtaa, että asiakkaat eivät ole yritystä varten, vaan yritys on asiakkaita varten. Ja parhaan palvelun takaamiseksi on huolehdittava henkilökunnastaan. Ilman henkilökuntaa ei ole yritystä.

Itseohjautuvuus on sana, jonka kuulee nykyään joka paikassa. Siihen pitää pyrkiä, mutta työntekijäkään ei ole yksin mitään. Yhteishenki ja sellainen auttamisen kulttuuri työpaikalla ovat avaintekijöitä onnistuneeseen lopputulokseen, joka välittyy myös asiakkaille.

Kärsivällisyys ei ole vahvin luonteenpiirteeni, mutta sitäkin voi opetella.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
TIMO HEINO


MONIOSAAJA SANAN VARSINAISESSA MERKITYKSESSÄ

Kaikki meistä toivovat työkaverikseen henkilöä, joka ehtii aina auttamaan kiireenkin keskellä. Timo on moniosaaja, joka hallitsee varastotoiminnot, logistiikan sekä osto- ja myyntitoiminnot. Vahva osaaminen ja positiivinen elämänasenne ovat lyömätön yhdistelmä, kun puhutaan työyhteisön ilmapiiritekijöistä. Avoin ja rento työilmapiiri saa ihmisestä parhaat puolet esiin, Timo sanoo. Samoin se, että saa tehdä laajalla skaalalla töitä täysin itseohjautuvasti. Molemminpuolinen luottamus ja arvostus ruokkivat antamaan parhaan puolen itsestään, Timo jatkaa. Työkaverit kuvaavat Timoa sanoilla ”työmyyrä, huumorintajuinen, ystävällinen, auttavainen, pitää sen minkä lupaa”.

OSTAJAN TÄYTYY TIETÄÄ MITÄ OSTAA

Yrityksen ostoista omalta osaltaan vastaavan henkilön roolia ja sen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Vastuu on suuri ja markkinoiden liikkeet ovat nopeatempoisia. Täytyy tietää mitä ostaa ja mistä ostaa. Suhteet päämiehiin ovat elintärkeitä. Asiakkaiden tarpeiden tunteminen ja ennakointi ovat avainasemassa. Tuotteiden tarjonta on valtava – siksi ostajan pitää olla tietoinen markkinoiden muutoksista ja seurata niitä tarkkaan. Ja etsiä markkinoilta ja päämiesten valikoimista asiakkaiden tarpeet parhaiten täyttävät parhaat tuotteet. Ostot näkyvät myös verkkokaupassamme uusina tuotteina. On oltava ajanhermolla koko ajan.

OSAAMINEN TULEE KOKEMUKSEN KAUTTA

Kun on päässyt urallaan tekemään montaa eri tukkukaupan osa-aluetta, niin hallitsee monta eri toimintoa. Logistiikka on omalta osaltaan yksi haavoittuvaisimmista linkeistä toimitusketjussa. Kuljetusliikkeiden välillä on suuria eroja ja luottamus on avainsana. Tavara pitää saada sovittuna ajankohtana varastoon. Jos näin ei tapahdu, se heijastuu koko myyntiin. Meillä on toimituslupaus omille asiakkaillemme ja siitä pidetään kiinni, Timo toteaa.

PERHE ON TÄRKEIN

Kun asuu omakotitalossa, ei ole vapaa-ajanongelmia. Ruoanlaitto on sydäntä lähellä oleva harrastus.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TOPI LAINE


Topi Laine aloitti uransa Suomen Voiteluainekaupalla tehden varastotöitä ja opetellen tuotteita. Siirtyminen myynnin puolelle oli luonnollinen jatkumo kaupallisten aineiden opiskelujen ja valmistumisen jälkeen.

On helpompi lähteä tekemään myyntiä, kun on selkeä käsitys koko logistiikkaketjusta, Topi sanoo. Tulevaisuuden rakentaminen ja ura voiteluaineiden ja kaikkeen liikkuvan kaluston ylläpitoon liittyvän tuotevalikoiman parissa kiinnostaa, Topi toteaa. Olen äärimmäisen ylpeä meidän edustamistamme tuotteista. Maailman parhaita brändejä on hieno myydä. Tällä alalla pitää olla valmis oppimaan joka päivä uutta, jotta voi kehittyä alan ammattilaiseksi. Tämän työn koukuttavin puoli itse asiassa on juuri uusien asioiden haltuunotto. Ja se, että voi auttaa omalla osaamisellaan asiakkaita.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
EMMA POUSSU


Taloushallinnon toimintoja vahvistaa Emma Poussu, joka toimii myynnin ja markkinoinnin assistenttina. Emman vastuualueeseen kuuluu myynnin tukitoiminnot sekä erilaisten markkinointikampanjoiden suunnittelu ja toteutus ja niihin osallistuminen.

Emman vahvinta osaamisalaa ovat juurikin myyntiin ja palveluun liittyvät tehtävät. Otan mielelläni vastuuta, Emma sanoo. Jokainen päivä on erilainen ja tilanteet vaihtuvat nopeasti. Täällä pääsen myös hyödyntämään kielitaitoani, koska teemme kansainvälistä tuonti- ja vientikauppaa. Olen etsinyt paikkaa, jossa saa tehdä itseohjautuvasti paljon erilaisia työtehtäviä. Olen löytänyt Suomen Voiteluainekaupassa juuri sen työn, Emma nauraa. Viihdyn äärimmäisen hyvin. Meillä on selvästikin pystytty luomaan kannustava ja iloinen työympäristö. Se välittyy myös asiakkaiden suuntaan. Meillä on paljon asiakkaita, jotka osaavat jo itse mennä ottamaan kupin kahvia ja maidon jääkaapista. Meillä on todella välitön ilmapiiri, Emma jatkaa.

Itse olen todella tarkka, että asiat tulevat hoidetuiksi juuri kuten on sovittu. Oma käsitykseni hyvästä asiakaspalvelusta on, että se mitä luvataan, myös pidetään. Asiakaspalveluhan on paljon muutakin kuin vain itse myyntitapahtuma. Siihen kuuluu myös kaikki taloushallinnon ja logistiikan oheistoiminnot. Parasta työssäni on uusien asioiden oppiminen ja työtoverit, Emma tuumii. Ja itsenäinen tekeminen.

Vapaa-ajalla Emma pelaa jalkapalloa kahdessa joukkueessa eli Tykkinaisissa ja PP-70:ssä. Minä pelaan vähän joka paikkaa, Emma nauraa.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
RAUL RISTILÄ


EI KAHTA SAMANLAISTA PÄIVÄÄ

Haastava asiakaspalvelu- ja myyntityö on sitä mitä haluan tehdä, sanoo Raul Ristilä. Tämä tuntuu omalta alalta!

Ja haasteita työ voiteluaineiden ja suodattimien parissa tarjoaa. Kahta samanlaista työpäivää ei ole. Saan tehdä itsenäisesti työtä, suunnitella ajankäyttöni ja asiakaskäyntini. Työn monipuolisuus palkitsee ja se, että joutuu haastamaan itseäänkin uusien asioiden edessä. Päämiesten järjestämiin koulutuksiin mennään sillä mielellä, että siellä ei olla kuunteluoppilaina. Myös päämies haastetaan ja kysytään tuotteisiin liittyvät asiat, kun siihen kerran on tilaisuus, Raul kertoo. On ollut hieno tunne, kun päämiehetkin haluavat tutustua ihan henkilökohtaisesti ja kannustavat olemaan yhteydessä ja kysymään rohkeasti asioita. Tavoitteena on, että asiakkuudet hoidetaan itsenäisesti. Myyjän pitää tuntea ja osata koko tapahtumaketju, joka johtaa siihen, että tuote on asiakkaalla. Muuten ei voi ymmärtää ja sisäistää asioita. Meillä jokainen myyjä osaa käyttää toiminnanohjausjärjestelmän kaikkia osa-alueita, Raul kertoo ja jatkaa, että jokainen myyjä tekee myös itsenäisesti ostotilauksia asiakkaan tarpeen mukaisesti.

Päämiehet järjestävät koulutuksia ja olemme päässeet tutustumaan muun muassa WIX Filtersin suodatintehtaaseen paikan päälle. Suodatinmyyntimme on jatkuvassa kasvussa ja maahantuomme ne itse.

Olen todella innostunut työstäni. Siinä saa haastaa itsensä joka päivä ja kokemus onnistumisista palkitsee ja kannustaa tekemään parhaansa. On aivan selvää, että myyntityö on minun alani, Raul sanoo.

Olen suorittanut työn ohella merkonomin tutkinnon sekä myynnin ammattitutkinnon. Työnantajalta tuli selkeä viesti, että ohjausta ja tukea saa. Kannustaminen opiskeluun on motivoivaa.

VAIHDETAAN VAPAALLE

Liikunta eri muodoissaan on hyvää vastapainoa työlle. Jääkiekko ja jalkapallo ovat kova juttu. Käyn katsomassa kiekkopelejä viikoittain. Pelaan itsekin jääkiekkoa höntsäporukassa viikoittain.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
VILLE HAAPARANTA


Ville Haaparanta astelee isänsä jalanjälkiä työurallaan. Isä Jussi Haaparanta on toiminut tällä alalla jo yli 30 vuotta. Samassa työpaikassa oleminen on hieno asia. Haastava myyntityö tuntuu omalta alalta.

Ennen Suomen Voiteluainekauppa Oy:n palvelukseen tuloani ehdin työskennellä nelisen vuotta asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä autotarvikkeita maahantuovan suuren kotimaisen yrityksen palveluksessa. Siitä on ollut selvästi apua siirtyessäni myymään voiteluaineita ja suodattimia, Ville Haaparanta toteaa. Aiemmassa työssäni asiakaskontakti oli lähinnä kertaluonteinen - täällä luodaan luottamukseen ja palveluun perustuvia pitkän tähtäimen asiakassuhteita.

Pitkäjänteinen tekeminen sopii rauhallisen luoteen omaavalle Villelle. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti, Ville sanoo. Pitkäjänteisyys ja asioiden opettelu korostuu juurikin suodatinmyynnin puolella. Suodatinmyynti ja tuotteiden valtava määrä on haastavaa, mutta se kiinnostaa erityisesti.

Viihdyn työssäni todella hyvin! Töihin on kiva tulla ja joka päivä tapahtuu uusia asioita. Tehtävien haastavuus antaa motivaatiota ja sisältöä työhön. Jokainen päivä on erilainen.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
TONY HAKOVIRTA


AINA TAVOITETTAVISSA

Minulla on yli 20 vuoden työkokemus erilaisista myyntitöistä, Tony kertoo. Tavoitteeni on ollut löytää sellainen myynnin osa-alue ja tuotteet, joiden parissa on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ja jossa voi kokea pystyvänsä auttamaan asiakasta, hän jatkaa. Olen työskennellyt nyt muutaman vuoden voiteluaineiden ja suodattimien parissa ja tämä on juuri se ala, joka täyttää nämä itselleni asettamat tavoitteet tulevaisuuden ja ammatin suhteen.

ASIAKAS ON KESKIPISTE

Mottoni on, että olen aina tavoitettavissa. Asiakas on kaiken keskipiste. Luottamus rakennetaan pitkäjänteisesti ja asiakkaan pitää voida luottaa myyjäänsä. Myyjä on asiakkaan tukipilari ja se, joka osaa tarjota asiakkaalleen parhaat tuotteet hänen tarpeisiinsa, Tony pohtii. Itselleni ja asiakkaille on suuri merkitys sellaisella tuotevalikoimalla, joka koostuu aivan huippubrändeistä, jotka täyttävät kaikki laatuvaatimukset ja luokitukset. Tuotekehitys edustamillamme merkeillä on maailman huippuluokkaa. Tekninen tuki ja koulutus, jota päämiehemme tarjoavat jälleenmyyjilleen ja heidän työntekijöilleen on valtava etu ihan ammatillisessakin mielessä – etu se on myös asiakkaillemme.

Tärkeintä on pystyä tarjoamaan asiakkaalle kaikki mitä hän koneidensa huoltoon tarvitsee – voiteluaineet, suodattimet ja tarvikkeet.

Asiakkaiden työmailla tapaamiset antavat todellista perspektiiviä asiakkaan tarpeisiin. Pelkkä ääni puhelimessa ei riitä, vaikka maailma muuttuisi kuinka, Tony toteaa.

Työyhteisön tuki ja työntekoa tukeva ilmapiiri ovat minulle tärkeitä asioita, Tony sanoo. Meillä on äärimmäisen viihtyisät toimitilat Ylöjärvellä ja sovin usein tapaamisia tänne asiakkaideni kanssa. Saunakin löytyy, Tony nauraa. Meillä kaikki ovat täällä myös toisiaan varten. Kun asiakkaat tuumivat, että tänne on kiva tulla, niin jossain on onnistuttu todella hyvin, Tony toteaa.

OMIEN VAHVUUKSIEN HYÖDYNTÄMINEN

Uskon, että meillä jokaisella on vahvuuksia, jotka saadaan esille luomalla kannustava ilmapiiri töissä. Oma erikoisalani on sosiaalisen median hyödyntäminen myyntityössäni. Teen live-lähetyksiä ja kommunikoin reaaliajassa asiakkaiden kanssa TikTok-sovelluksessa.

TYÖ JA VAPAA-AIKA

En osaa erottaa työtä vapaa-ajasta. Kun pitää työstään, se ei edes tunnu työltä. Monista asiakkaista tulee ihan ystäviä, joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ja tavataan muissakin merkeissä kuin työasioissa. Liikunta kuuluu arkeen. Hyvässä kunnossa jaksaa elämän ylä- ja alamäetkin paremmin, Tony virnistää.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
PASI LUOMA


VAIN SANAKIRJASSA MENESTYS ON ENNEN TYÖTÄ

Pasi Luoma on tehnyt myyntityötä reilut 30 vuotta. Niistä viimeiset kaksikymmentä on vierähtänyt voiteluaineiden parissa, Pasi kertoo. Mottoni on ”Vain sanakirjassa menestys on ennen työtä”. Se on totta. Myynti- ja asiakaspalvelutyö tähtää aina siihen, että asiakas saisi parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen. Sitä kautta rakennetaan pitkiä asiakassuhteita ja ennen kaikkea saavutetaan asiakkaan luottamus, Pasi jatkaa. Se voi kuulostaa vanhanaikaiselta, kun sanotaan, että pitää sen minkä lupaa. Pitkä kokemus kuitenkin on opettanut, ettei se ole itsestäänselvyys eikä mikään latteus, joka kuulostaa hyvältä lupaukselta sanottuna. Olen kotoisin Pohjanmaalta ja asun siellä. Sanansa mittaisena olemiseen on kasvanut jo pienestä pitäen, Pasi naurahtaa.

ASIAKASKOKEMUS ON MONEN ASIAN SUMMA

Asiakaskokemus ei tosin perustu vain yhteen henkilöön, jonka kanssa asiakas on tekemisissä, Pasi sanoo. Käyn erittäin mielelläni tapaamassa asiakkaita kasvokkain. Paras tapaaminen on sellainen, että löydämme yhdessä asiakkaan kanssa oikeat tuotteet hänen tarpeisiinsa ja mahdollisesti ratkaisun ongelmiin, joita esimerkiksi koneiden kanssa monellakin on. Asiakaskokemus lähtee rakentumaan tuosta tapaamisesta. Kun tavarat on lähetetty asiakkaalle, niin tuohon asiakaskokemusketjuun ovat osallistuneet meillä jo varasto, logistiikka ja taloushallinto. Kun kaikki toimii saumattomasti yhteen, niin asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaansa mihinkään muuhun kuin oman liiketoimintansa miettimiseen, Pasi pohtii.

KAIKKI POHJANMAALTA POHJOISEEN

Myyntialueenani on kaikki Pohjanmaalta pohjoiseen, Pasi sanoo. Voiteluaineet ovat tuttuakin tutumpia tuotteita, koska olen niin pitkään toiminut niiden parissa. Uutena osaamisalueena ovat suodattimet, jotka näyttelevät liiketoiminnassamme merkittävää osa-aluetta. Meillä on Ylöjärvellä varsin mittava suodatinvarasto ja suodatinmyyntiä kasvatetaan määrätietoisesti. Yrityksestämme löytyy suodatinosaamista ihan vaativimpiinkin käyttökohteisiin liittyen, Pasi toteaa.

MMM

Mökkeily, moottoripyöräily ja metsästys Jeppe-beaglen kanssa värittävät vapaa-aikaani, Pasi kertoo. Sanonkin, että minulla on 3M:n vapaa-ajan harrastukset.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen
CASPER SIVÉN


Kuulostaako erikoiselta, että yritys palkkaa 17-vuotiaan vastaamaan verkkokaupan ylläpidosta ja kehityksestä? Meidän mielestämme se kuulostaa äärimmäisen ennakkoluulottomalta ja todistaa, että ikä todellakin on vain numeroita. Casper Sivénillä on työkokemusta eri verkkokauppojen kanssa työskentelystä jo useampi vuosi. IT-ala siis kiinnostaa ja tulevaisuuden haaveena on alalla toimiva oma myyntipainotteinen yritys, Casper sanoo.

BUSINESS-LINJALLA

Isä on ollut se, joka ei ole koskaan kyseenalaistanut osaamista, Casper sanoo. Hän on ollut se, joka on antanut tehtäviä minulle jo yläasteella ja siitä se sitten lähti. Olen tehnyt alan töitä opiskeluiden ohessa jo muutaman vuoden. Sain poikkeusluvalla ajokortinkin työmatkoja varten. Oma auto on kova juttu, Casper nauraa. Minulla on menossa abivuosi ja olen kirjoittanut jo nyt syksyllä muutamia aineita alta pois ennen kevään varsinaisia kirjoituksia. Käyn yhteiskuntaoppipainotteista lukiota, jossa itse asiassa opiskellaan yritystoimintaan liittyviä asioita paljon. Nyt viimeisenä vuotena tunteja on todella vähän ja voin tehdä töitä säännöllisesti. Tulevaisuuden suunnitelmissani on yliopisto-opiskelu, Casper toteaa.

VERKKOKAUPPAA KEHITETÄÄN KOKO AJAN

Voiteluainekaupan verkkokauppaa kehitetään koko ajan. Paras palaute tulee sen käyttäjiltä ja verkkokaupassa vierailijoilta. Palaute otetaan tosissaan ja asiakasta kuunnellaan. Asiakkaillehan kauppa on suunniteltu ja sen täytyy olla helposti käytettävissä, Casper sanoo. Minun tehtäväni on päivittää kaupan sisältöä, tehdä kampanjoita ja muuttaa ulkoasua. Verkkokauppa ei voi olla paikka, joka tehdään ja sitten se jää sellaiseksi, Casper tuumii.

HYVÄ MEININKI

Minulla on tosi vapaat kädet esittää ideoita ja toteuttaa niitä. Tuntuu hyvältä, että luotetaan osaamiseeni. Täällä on tosi rento tunnelma. Vapaata ja joustavaa! Saan tehdä töitä sohvalla, Casper nauraa. Olen tehnyt aiemmin hommia pääsääntöisesti etätöinä muille yrityksille ja nyt tehdään täällä toimistolla. Joo, tykkään todella paljon tästä meiningistä!

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen