Etusivu  /  Blogi
Blogi

Blogi


VEHKOSUON KOMPOSTIN LIIKETOIMINTA ON OSA LUONNON KIERTOKULKUA


Vehkosuon Komposti Oy:n pihassa seisoo valmiina lähtöön Komptech Topturn X60. Aumankääntäjä, joita löytyy vain muutama laatuaan Suomessa. Vaikuttava kone, jonka työskentelyleveys on 6 metriä ja maankääntökapasiteetti on 4500 kuutiota tunnissa. Koneen valtavan rummun ja heittoterien sekä tehokkaan ohjausyksikön yhdistelmä takaa, että kääntölaitteen tekemä karhe on täydellistä, sanoo Kaisa Liljamaa. Hän on toimitusjohtaja yrityksessä, joka tekee puhdistamolietteestä kompostoimalla ja jatkojalostamalla maanparannusainetta maatalouteen ja mullantekijöille. Raaka-aine on ennen käsittelyyn tuloa stabiloitu mädättämällä sekä kuivattu.Aumankääntäjä Komptech Topturn X60 on vaikuttava näky

SAHALAHDELLA ON HYVÄ YRITTÄÄ


Suomessa syntyy jätevesien puhdistamisen yhteydessä arvokkaita ravinteita ja orgaanisia yhdisteitä sisältävää lietettä noin miljoona tonnia vuodessa, kertoo Liljamaa. Meille raaka-aine tulee päivittäin muun muassa Tampereen Vedeltä läpi vuoden. Ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun juurikin kompostoimalla. Sitä me täällä Sahalahdella menestyksellisesti teemme, Liljamaa naurahtaa. Liiketoimintamme on konkreettisesti osa luonnon kiertokulkua. Kaisa Liljamaa on opetellut itsekin ajamaan mylläriä. Meidän konekuskimme Tommi Vaittinen on ollut kärsivällinen opettaja, hän toteaa.Vehkosuon Komposti Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Liljamaa ja konekuski Tommi Vaittinen tekevät pitkää päivää sesongin taas alettua

KONERIKOT HUOLENAIHEENA


Meillä on toisena koneena Haybuster H1130 vasaramylly, joka soveltuu loistavasti erilaisen biomassan valmistukseen. Muu kalusto kuten traktorit ovat Fendt-merkkisiä. Mehän teemme myös lannanlevitystä ja maatalouskoneurakointia sekä pienempiä kaivuutöitä, Liljamaa mainitsee.

Koneidemme huollosta vastaa Satu Tiistola. Haasteena koneiden huollossa on ollut laakereiden ja terien ylikuumeneminen. Varsinainen sesonki alkaa huhtikuulla ja jatkuu myöhään syksyyn. Koneita huolletaan jatkuvasti, koska tuotantoon ei voi tulla taukoja. Laakeririkon kustannukset liikkuvat useissa tuhansissa euroissa ja päälle seisokki, joka siitä aiheutuu. Varaosia joutuu odottamaan usein viikkoja ja koronaepidemiasta johtuen osien toimitusajat ovat vain pitkittyneet, Liljamaa toteaa.

Tämä oli ongelma, joka piti ratkaista. Ratkaisua etsittiin kauan ja kokeiltiin monia eri vaseliineja. Kuulimme toiselta sahalahtelaisyrittäjältä Lubrication Engineers eli LE:n tuotteista, joita he käyttivät. Otimme yhteyttä Tony Hakovirtaan Suomen Voiteluainekaupalle ja hän tuli käymään. Me kävimme kaluston läpi ja kerroimme minkälaista tuotetta me haimme. Tuotteen pitää kestää vähintään 10 000 kilon paine. Rasvan pitää olla äärimmäisen sitkeä ja vedenkestävä, jotta se pysyy voideltavassa kohteessa eikä sitä tarvitse lisätä koko ajan. Voiteluaineen pitää myös kestää yli 250 °C lämpötiloja. Meille valikoitui tuotteeksi LE Almagard 3752 yleisrasva. Huollon murheet hävisivät saman tien, kun vaihdettiin tähän LE:n yleisrasvaan, Liljamaa sanoo. Sattui vielä niin sopivasti, että aumankääntäjän ohjekirjassa suositellaan käytettäväksi Eni Blasia 220 voimansiirtoöljyä ja KPV-rasvaa. Kaikki koneiden huollossa ja käytössä tarvitsevamme tuotteet saadaan nyt yhdestä paikasta, Liljamaa jatkaa.

Teksti: Sari Ristilä-Happonen
Kuvat: Tony HakovirtaOSTAJAT LÖYSIVÄT LUBRICATION ENGINEERS –TUOTTEET SOMESSA
Tony Hakovirta on tuonut testivideoillaan LE:n suuren ostajakunnan tietoisuuteen


Lubrication Engineers eli lyhyemmin sanottuna LE –tuotteita on myyty Suomessa jo yli 50 vuotta. LE on ollut teollisuuden erikoiskohteiden ostajien tuote. Tuotteiden hinta on korkeampi ja se rajaa ostajia, jotka ovat tottuneet maksamaan tuotteista vähemmän. LE-tuotteita ei tosin voi verrata muihin, toteaa Tony Hakovirta. Hintaero syntyy muusta kuin mielikuvamarkkinoinnista. Tuotteiden lisäaineet tekevät niistä täysin poikkeuksellisia eli tuotteiden väliset erot ovat todellisia, eivät vain lupauksia ja mielikuvia.

Tämä amerikkalainen voiteluaineiden huippubrändi ei ole löytänyt tietään suuremman käyttäjäkunnan tietoisuuteen, vaikka sitä on myyty Suomessa niin pitkään, Tony toteaa. Ei ennen kuin nyt! Aloitin LE-tuotteiden testaamisen ja testivideoiden tekemisen TikTokkiin. Testivideot herättävät valtavasti kiinnostusta ja ehkä myös epäuskoa, Tony pohtii. Monen on vaikea uskoa, että testeissä käytetyt vertailutuotteet ovat ominaisuuksiltaan niin paljon heikompia. Meille on tullut myymälään henkilöitä, jotka ovat ajaneet satojen kilometrien päästä vain tullakseen toteamaan omin silmin tuotteiden ominaisuudet.

Viime syksyn hauskin testaus tapahtui täällä Ylöjärvellä, kun firman pihaan ajoi muutaman nuoren kaverin porukka. He olivat nähneet TikTokissa tekemäni videon, jossa LE 802 Brake Cleaner –tuotteella poistettiin öljytynnyriin maalattu logo. Poikien BMW oli sotkettu graffiteilla. Me lähdimme poistamaan graffiteja 802 spraylla ja ne todellakin lähtivät. Tuo kuvattiin videolle ja pojat lähettivät myöhemmin autotalliltaan omilta videoita tuosta sotkujen poistosta. Maalipinta ei kärsinyt. Kaverukset ottivat tietoisen riskin ja se kannatti, Tony naurahtaa. Tuote on myös aivan järjettömän tehokas rasvan ja lian poistaja. 802 kuuluu myös niiden tuotteiden listalla, joka myydään saman tien loppuun, kun sitä tulee.

Jokainen LE-tuotteiden ostaja on ostanut lisää. Esimerkiksi LE 1233 tappirasva on niin menevä tuote, että jokainen saapunut erä myydään parissa päivässä loppuun. LE:n tuotteita ei saa Suomessa muualta kuin meiltä, Tony toteaa. Korona on heittänyt sen verran kapuloita rattaisiin, että Yhdysvalloissa on ollut tuotantovaikeuksia. Suurimmat maahantuonnin haasteet on kuitenkin koettu satamissa, joissa ei ole saatu tavaraa purettua merikonteista ja lähetettyä matkaan.

Vaikka tuote on kalliimpi, niin se maksaa käytössä itsensä takaisin. Siinä, kun niin sanottua tavallista tappirasvaa lisätään voideltaviin kohteisiin lähes päivittäin, niin LE:n rasva pysyy paikallaan ja rasvauskerrat vähenevät. Näin säästyy työtä ja rasvaa.

SOSIAALINEN MEDIA TAVOITTAA

Tony on panostanut todella voimakkaasti sosiaalisen median käyttämiseen myös myyntikanavana. Se on tällä varsin perinteisellä voiteluaine- ja suodatinalalla uutta. Äkkiä ei ajattelisi, että näillä tuotteilla päästään suuren yleisön tietoisuuteen juurikin sosiaalisessa mediassa. Eritoten TikTokissa, jonka moni mieltään nuorten käyttäjien some-alustaksi. Totuus on jossain siellä välissä. Käyttäjät ovat kaikenikäisiä. Katselukertoja testivideoilla on jo yli 1.4 miljoonaa kertaa.

Suomi on todella suuri maa ja tuntuu, että se unohtuu. Se mikä täällä etelässä ja suurissa kaupungeissa kiinnostaa on ihan eri kuin esimerkiksi Pohjois-Suomessa, Tony toteaa. On aivan huikeaa käydä tapaamassa asiakkaita pohjoisessa. Elämä siellä poikkeaa niin tyystin tästä etelän touhusta. Välimatkat on pitkiä ja luonto on koko ajan läsnä ihmisten elämässä. Sosiaalisen median kanavissa näkee miten nuoret ja vanhemmat viettävät vapaa-aikaa erilaisten moottoriajoneuvojen parissa. Mönkijät, moottorikelkat, traktorit ja muut on tärkeitä juttuja, Tony sanoo.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen